CCR: Programul la referendum rămâne între 7.00 şi 23.00
alte articole
Curtea Constituţională a României a dezbătut marţi sesizările PDL referitoare la modificările aduse legii referendumului - prelungirea orarului de vot între orele 7.00 şi 23.00 şi prevederea că Guvernul va stabili durata consultării populare. Astfel, Curtea a decis că prelungirea orarului cu patru ore este constituţională. Totodată, Curtea a respins sesizarea PDL, astfel încât secţiile de votare vor fi deschise între 7.00 şi 23.00.
Curtea a admis o singură obiecţie a PDL, cea referitoare la modificarea legii referendumului conform căreia Guvernul stabileşte durata consultării populare.
PDL depusese la data de 19 iulie o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea privind stabilirea programului de vot la referendum, dar şi o contestaţie la legea care stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern.
Conform modificărilor aduse la Legea referendumului prin Ordonanţa de Urgenţă 41 adoptată de Guvern, se desfiinţează birourile electorale din comune, oraşe şi municipii, dar şi se şi elimină din procesele-verbale menţiunile privind alegătorii care au votat pe listele suplimentare.
Astfel, OUG 41 adoptată de Guvern modifică articolul 26 din Legea referendumului şi elimină prevederile privind constituirea birourilor electorale de circumscripţie ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, dar prevede în cazul sectoarelor din Bucureşti înfiinţarea de oficii electorale.
Mai exact, conform prevederilor în vigoare, se menţin birourile electorale judeţene, cel al municipiului Bucureşti, dar şi cel privind secţiile de vot din străinătate.
Conform ordonanţei de urgenţă, "în cazul organizării unui referendum naţional, se constituie birouri electorale de circumscripţie doar la nivel de judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti, birou electoral pentru secţiile de votare organizate în afară ţării, precum şi oficii electorale de sector al municipiului Bucureşti".