CCR a declarat neconstituţional Statutul parlamentarilor

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la legea privind statutului parlamentarilor. Judecătorii CCR au decis în unanimitate că legea este neconstituţională.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Epoch Times România
19.06.2013

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la legea privind statutul parlamentarilor. Judecătorii CCR au decis în unanimitate că legea este neconstituţională.

CCR a admisă sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în care acesta critică superimunitatea pe care parlamentarii şi-au atribuit-o prin modificarea statutului.

În statut se prevedea că, atunci când Parchetul cere reţinerea, arestarea sau percheziţia unui parlamentar, solicitarea trebuie să cuprindă şi motivele concrete ce justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei.

Traian Băsescu a declarat că acest articolul încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi cel potrivit căruia justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi. Articolele pe care le-a sesizat Traian Băsescu încalcă art. 1 alin. (5) din Constituţie potrivit căruia în România respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Este vorba despre acea cerere pe care ministrul Justiţiei o transmite preşedintelui Camerei din care senatorul sau deputatul face parte, în cazul în care se doreşte ridicarea imunităţii acestuia, care trebuie să conţină şi indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi, de asemenea, motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei. O prevedere similară era şi în cazul miniştrilor care sunt deputaţi sau senatori.

Judecătorii CCR au decis pentru a patra oară că legea care reglementează activitatea parlamentarilor este neconstituţională, motiv pentru care documentul se va reîntoarce în Parlament. În termen de 45 de zile Parlamentul trebuie să pună în acord textul legii cu obiecţiile aduse de CCR.

Argumentele juridice care au stat la baza acestei decizii vor fi publicate în cuprinsul deciziei. Potrivit legii, CCR are la dispoziţie 30 de zile pentru a face acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor