Sedinţă publică a Curţii Constituţionale în noua componenţă
alte articole
Curtea Constituţională a României (CCR) s-a întrunit în plen joi în prima şedinţă publică după ce şi-a reînnoit componenţa cu judecătorii Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, reales recent în această funcţie, a deschis şedinţa publică în care membrii Curţii vor judeca 24 de excepţii ridicate în instanţe.
În şedinţa Curţii Constituţionale de luni judecătorul Augustin Zegrean a fost reales preşedinte al Curţii Constituţionale a României pentru un mandat de trei ani. Tot luni, Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au depus jurământul de învestitură în funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni în faţa şefului statului, Traian Băsescu, şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.
Daniel Morar a fost numit judecător CCR de preşedintele României, Mona Pivniceru, din partea Senatului, şi Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputaţilor, înlocuindu-i pe judecătorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, al căror mandat a expirat oficial la 8 iunie.
Potrivit Constituţiei, CCR se înnoieşte cu o treime din judecătorii o dată la 3 ani.
CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii de la Curtea Constituţională sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.
Înnoirea Curţii cu o treime din numărul judecătorilor are loc din trei în trei ani. Curtea are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.