CCR dezbate sesizarea referitoare la desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate centralizată de achiziţii publice
Curtea Constituţională a României dezbate miercuri sesizarea a 80 de deputaţi PDL, UDMR şi PP-DD, care au reclamat neconstituţionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 71/2012, privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată.
În pofida temeiurilor de neconstituţionalitate a OUG 71/2012 invocate de cei 80 de parlamentari în sesizarea către CCRR (link http://www.cdep.ro/proiecte/2013/000/70/7/sesizare77.pdf), plenul Camerei Deputaţilor a aprobat în data de 14 iunie ordonanţa de guvern privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată.
Ordonanţa a fost adoptată cu 226 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi 6 abţineri.
Guvernul susţine că scopul acestei măsuri îl reprezintă "gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate, achiziţionarea de produse şi servicii de calitate şi stabilirea unor variaţii mai mici de preţuri".
"Unitatea de achiziţii publice centralizată încheie acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice din reţeaua ministerului şi reţeaua autorităţilor administraţiei publice centrale", prevede ordonanţa ce se va dezbate azi.
Opoziţia susţine că este neconstituţional.
"Această ordonanţă prevede că Ministerul Sănătăţii poate face achiziţii publice în sistem centralizat încălcând prevederi clare ale Constituţiei.
Pe de o parte este o lege ordinară care modifică două legi organice, legea bugetelor locale şi legea privind reforma în sănătate, pe de altă parte orice achiziţie trebuie să aibă în spate suportul financiar, iar Ministerul Sănătăţii nu poate să aibă suportul financiar pentru a deschide o astfel de licitaţie de achiziţie publică, neavând sumele necesare pentru a acoperi o astfel de cheltuială, este o problemă a Casei de Asigurări de Sănătate.
Toate acestea, alături de principiul care trebuie să fie al descentralizării - conform căruia administraţiei locale i se iau sumele alocate pentru spitale şi i se încalcă dreptul de achiziţie şi de descentralizare - au fost motive pentru care noi am atacat marţi la CCR această iniţiativă a Guvernului", a declarat Mircea Toader, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, în data de 22 mai.