Amnesty: Autorităţile de la Chişinău să-i investigheze prompt pe torţionarii lui Brăguţa

Dreptul de a nu fi torturat este unul absolut, au amintit reprezentanţii Amnesty Moldova în timpul protestului din faţa Direcţiei Generale de Poliţie Chişinău unde a fost maltratat Andrei Brăguţa.
Protestul Amnesty Moldova în faţa Direcţiei Generale de Poliţie Chişinău (facebook.com/amnesty moldova)
Ştefan Sârbu
01.11.2017

Un grup de activişti Amnesty Internaţional Moldova au protestat miercuri, în faţa Direcţiei Generale de Poliţie Chişinău, împotriva actelor de tortură şi a tratamentului inuman şi degradant, aplicat persoanelor din custodia statului. Acţiunea a fost generată de recentul caz de deces al lui Andrei Brăguţa, care a fost maltratat în timp ce se afla în reţinere şi arest preventiv.

Activiştii au cerut autorităţilor statului să investigheze eficient şi prompt acest caz, dar şi alte cazuri de tortură şi rele tratamente aplicate persoanelor care se află în custodia statului. De asemenea, aceştia au solicitat să fie traşi la răspundere toţi cei care se fac vinovaţi de moartea lui Andrei Brăguţa, inclusiv cei care au ignorat obligaţiunile de serviciu şi nu au acordat nicio asistentă pentru a-i salva viaţa.

De asemenea, participanţii la protest au solicitat autorităţilor de la Chişinău, să-şi onoreze obligaţiile asumate prin legislaţia naţională şi internaţională privind interzicerea torturii şi relelor tratamente. Manifestanţii le-au amintit despre multiplele recomandări internaţionale privind combaterea impunităţii în cazurile de tortură şi înlăturarea condiţiilor inumane şi degradante de detenţie, dar şi despre multiplele dosare pierdute la CEDO în baza articolului 3, Interzicerea Torturii.

Activiştilor Amnesty Internaţional Moldova li s-au alăturat şi membri ai altor organizaţii neguvernamentale din domeniul drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor