Cazul Hexi Pharma. Flori Dinu şi Uliana Ochinciuc, puse sub urmărire penală. Sechestru pe averi

Procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale în dosarul dezinfectanţilor diluaţi. Acuzaţiile aduse celor implicaţi vizează evaziune fiscală şi spălare de bani.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Procurorii DNA au declanşat joi urmărirea penală faţă de Hexi Pharma, două companii cipriote şi faţă de Flori Dinu, directorul general al firmei ce a umplut România de dezinfectanţi diluaţi.

De asemenea, urmărirea penală va fi începută şi faţă de Victor Miron Panaitescu, administrator la mai multe societăţi comerciale şi de soţia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, precum şi faţă de Radu Ochinciuc, aceştia fiind acuzaţi de spălare de bani.

HEXI Pharma este acuzată de evaziune fiscală şi spălare a banilor, CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD şi HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sunt acuzate de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor, iar Flori Dinu de complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 – 2016, S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de intermediere a achiziţiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).

Astfel, societatea înregistra achiziţii de la două societăţi listate în Cipru, având ca obiect substanţe active folosite in procesul de producţie a biocidelor. În realitate, achiziţiile erau realizate de către HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producătoare din Germania, aşa cum rezultă din documentele obţinute din această ţară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajaţii HEXI PHARMA, care se ocupau şi de realizarea plăţilor către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România.

Prin operaţiunile menţionate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condiţiile în care valoarea reală a bunurilor achiziţionate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).

Având în vedere caracterul fictiv al operaţiunii de intermediere, diferenţa de preţ înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat.

S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutată la săvârşirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS şi HATOM LIMITED, societăţi afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacţii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societăţii române.

La săvârşirea faptelor a participat şi Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA CO SRL, care a semnat un contract şi acte adiţionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relaţia comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a preţului bunurilor achiziţionate şi a diminuării impozitului pe profit datorat.

Sumele obţinute din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru şi în România de către suspectele HATOM LIMITED şi CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS. Aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru şi ale tatălui acestuia (suma totală de 1.239.900 euro), fie în conturile unei reţele formate din 9 societăţi comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, în baza unor operaţiuni de consultanţă fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracţională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro).

Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârşite de către reprezentanţii HEXI PHARMA CO S.R.L., Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecţilor Uliana Ochinciuc (229.024 euro) şi Radu Ochinciuc (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului a 23 de imobile situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente şi instalaţii destinate procesului de producţie, conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveţia şi Germania de către persoanele care au participat la săvârşirea infracţiunilor sau care au obţinut beneficii în urma acestora.

Faţă de Uliana Ochinciuc şi de Radu Ochinciuc a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă 60 de zile începând cu data de 2 iunie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne