Câţi tineri cu vârste între 18 şi 34 de ani consideră că României i-ar fi mai bine cu un regim totalitar [Studiu]

Doi tineri într-o staţie de metrou din Bucureşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
15.10.2024

Aproximativ 36% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au declarat că un regim totalitar cu alegeri regulate ar fi bun pentru ţara lor, comparativ cu doar 25% dintre persoanele cu vârste de peste 55 de ani care au fost de acord cu această afirmaţie, susţine un raport realizat în această lună de think tank-ul GLOBSEC.

Potrivit raportului, aceste cifre indică faptul că tinerii au sentimentul că democraţia nu li se potriveşte, în timp ce cetăţenii mai în vârstă ar putea fi mai revoltaţi de experienţele lor cu regimul comunist de dinainte de 1989.

În ceea ce priveşte rămânerea ţării noastre alături de Occident, 83% dintre românii intervievaţi s-au poziţionat în favoarea apartenenţei României la UE şi 88% în favoarea apartenenţei la NATO.

Sprijinul respondenţilor pentru aceste organizaţii a scăzut în timpul COVID-19, dar de atunci şi-a revenit în mare măsură. Cu toate acestea, mai mult de 70% dintre români consideră că UE le dictează ce să facă fără ca ţara să poată face ceva în această privinţă, ceea ce poate servi drept argument pentru actorii anti-UE.

Raportul mai arată că, deşi marea majoritate a românilor consideră că Rusia este o ameninţare, 31% dintre ei consideră că societăţile occidentale sunt o ameninţare pentru identitatea şi valorile lor şi doar 24% consideră China o ameninţare pentru România.

Acest lucru, susţine GLOBSEC, ar putea indica faptul că, în timp ce actori politici români proeminenţi atacă în mod vizibil valorile occidentale, discuţiile despre ameninţările legate de China nu sunt la fel de răspândite în spaţiul public.

De asemenea, în 2024, 55% dintre români au dat vina în primul rând pe Rusia pentru războiul din Ucraina, cu 10 puncte procentuale mai puţin decât în 2023, în timp ce mai mulţi au dat vina pe Ucraina, mai arată raportul.

Marea majoritate a respondenţilor români aprobă ideea de democraţie ca un concept bazat pe egalitate, statul de drept şi drepturile omului. Cu toate acestea, puţini - în special femeile - sunt mulţumiţi de modul în care democraţia funcţionează în prezent în ţară.

În ceea ce priveşte încrederea în diverse instituţii guvernamentale din România, aceasta a crescut în ultimii 3 ani, precizează studiul. Acest lucru este extrem de important, deoarece cei care au încredere în astfel de instituţii sunt - de exemplu - mai predispuşi să spună că România are un cuvânt mai important de spus în problemele mondiale datorită apartenenţei la UE sau să creadă că Ucraina ar trebui să devină parte a alianţei transatlantice.

Studiul se bazează pe sondajele GLOBSEC Trends între 2020 şi 2024, toate realizate pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane. Cel mai recent sondaj din 2024 a fost realizat în 9 ţări din Europa Centrală şi de Est: Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia.

În România, sondajul a fost realizat în februarie 2024 de ISRA Centre Marketing Research SRL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor