Catalanul David Mayor implicat în prăbuşirea imobilului din Bangladesh
Catalanul David Mayor este unul din proprietarii companiilor găzduite de imobilul de opt etaje Rana Plaza care s-a prăbuşit în apropiere de Dhaka, miercuri 25 aprilie. În această tragedie, Bangladeshul priveşte acum spre Occident. După ce s-a aflat că multe ateliere de confecţii, care îşi aveau sediul în imobil lucrau pentru mărci occidentale, precum irlandeza Primark sau olandeza C&A, poliţia a început căutarea lui David Mayor, un om de afaceri catalan şi proprietar al uneia din cele cinci fabrici de textile instalate în această clădire, notează ziarul La Razon.
Omul de afaceri, potrivit agenţiei locale UNB, a fost dat dispărut. David Mayor este directorul administrativ al companiei Phantom Tac, alături de partenerul său din Bangladesh, Aminul Islam, care a fost deja arestat. Phantom Tac, cu sediu la Reus, Tarragona, este o companie joint venture din care face parte Bangladesh Phantom Apparels şi Textile Audit S.L., aceasta din urmă cu sediu la Barcelona.
Însuşi David Mayor declara ziarului din Bangladeh, Daily Star, în 2007, că 'vrea să amelioreze condiţiile de muncă ale angajaţilor' şi sublinia: 'Atunci când oamenii văd că preţul de vânzare creşte cu 10 cenţi, nu ar trebui să le pese. Noi ar trebui să percepem cu 10 cenţi în plus pentru orice articol vestimentar pentru a ameliora condiţiile de muncă, iar când eşti producător, acest lucru ar putea însemna foarte mult'.
În 2009, el declarase agenţiei France Press că are un centru educaţie pentru femei în această ţară. Însă duminică 28 aprilie, nimeni nu a răspuns la numărul său de telefon, iar profilul său din reţeaua de socializare Linkedin a dispărut. Între timp, poliţia l-a arestat duminică pe Mohammed Sohel Rana, care este proprietarul imobilului Rana Plaza. Cu el sunt deja şase cei arestaţi, iar acum poliţia s-a axat în principal pe căutarea a două persoane, între care şi omul de afaceri catalan.
Alături de Rana, au fost arestaţi trei din cei cinci proprietari de fabrici din clădire şi doi ingineri ai Consiliului Municipal Savar pentru presupusa lor implicare în tragedie. Responsabilii fabricilor ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă, potrivit avocatului Khan Mukul, expert în drept penal.
Dezastrul s-a soldat cu cel puţin 376 morţi şi peste 1.200 de răniţi. Până duminică au fost evacuate în total 2.425 de persoane şi potrivit echipelor se salvare au mai fost localizate încă 9 persoane prinse sub dărâmături, cărora li se furnizează alimente şi apă pentru a rezista până sunt salvate.
De la prăbuşirea imobilului, miercuri, au început să iasă treptat la iveală o serie de nereguli. Rana Plaza a fost construit ilegal, iar poliţia ceruse cu o zi înainte de tragedie să fie închis ca urmare a unei fisuri apărute în structură. Potrivit rudelor victimelor, angajaţii 'au fost însă obligaţi să intre' în clădire. Tragedia a provocat o amplă agitaţie în ţară şi a readus în atenţie problema neregulilor din industria textilă.