Cât costă poluarea? Primărie amendată cu 35.000 lei pentru deversarea dejecţiilor în râu

Primăria localităţii bihorene Şuncuiuş a fost amendată de Administraţia Bazinală de Apă Crisuri cu 35.000 de lei, după ce a deversat apele de canalizare din staţia de epurare direct în râul Crisul Repede
Crişul Repede în amonte de Oradea (Wikipedia)
Ana Ion
24.08.2015

Primăria localităţii bihorene Şuncuiuş a fost amendată de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri cu 35.000 de lei, după ce a deversat apele de canalizare din staţia de epurare direct în râul Crişul Repede, relatează ebihoreanul.ro, preluat de digi24.ro.

"Amenda este pentru evacuare directă ape menajere şi se înjumătăţeşte dacă este plătită în 48 de ore de la primirea ei", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.

Inspectorii ABAC au fost sesizaţi miercuri de un turist că dejecţiile din staţia de epurare a Primăriei Şuncuiuş deversate în apele Crişului Repede este veridică.

Bărbatul reclamase că cinci vidanje fuseseră golite pe un câmp din spatele staţiei şi în râu, iar în urma sesizării sale, miercuri o echipă mixtă formată din specialişti ai ABA Crişuri şi ai Gărzii de Mediu Bihor au mers în control.

Amintim că, în multe colţuri ale ţârii, râurile sunt poluate cu dejecţii umane sau animale, pe motiv că este mai ieftin să arunci rezidurile în apa decât să sapi fose septice şi să te conformezi normelor de mediu.

De exemplu, la Albeşti, Argeş, râul este poluat, de câţiva ani, cu dejecţii animale. Potrivit unui articol publicat pe 15 iunie a.c. de interesargesean.ro, o fermă de porci, lângă care se află şi o păstrăvărie, deversează în apă toate dejecţiile, reclamă cei care locuiesc în zonă, însă nimeni nu face nimic.

De asemenea, în februririe a.c. monitorulsv.ro relata că dejecţiile din tot Bazarul Sucevei sunt deversate în râul Suceava şi aceasta nu e vreun accident nefericit, ci o situaţie care se întâmplă de multă vreme, cu ştiinţa autorităţilor locale.

Mai mult, la finele lui martie a.c., dejecţiile mureşenilor din Micălaca au fost deversate direct în Mureş după ce o avarie a întrerupt deversarea lor în Mureşel, fără ca apele uzate să fie tratate, relata aradon.ro.

Acestea sunt doar o mică parte din neregulile rapoartate de publicaţiile locale româneşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor