Cât ar trebui cetăţenii să scoată din propriul buzunar dacă ar dori să plătească datoria de sute de miliarde de lei a României

Calea Victoriei, Bucureşti
Calea Victoriei, Bucureşti (Epoch Times România)

Datele publicate de Ministerul Finanţelor pe luna februarie arată că, în cazul în care cetăţenii ar dori să plătească datoria publică a României, ar trebui să aducă de acasă câte 37.000 de lei de persoană, relatează HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, ar fi vorba de împrumuturile pe care le-a făcut statul de-a lungul anilor şi care au ajuns la pragul de 706,5 miliarde lei. Practic, aceştia sunt bani care trebuie plătiţi în viitor de mediul de afaceri şi persoanele fizice prin taxe.

Datele pe februarie arată că datoria publică a depăşit 50% din PIB – ajungând la 50,1% –, ceea ce este considerat a fi un prag critic, caz în care trebuie ca Guvernul să prezinte un plan de reducere a datoriei (conform Legii), continuă site-ul citat.

Atunci când statul se împrumută mai mult, în teorie, se pot întâmpla următoarele lucruri, menţionează HotNews.ro:

  • Împrumuturile sunt mai scumpe. Statul trebuie să plătească mai mult pentru banii pe care îi ia. Astfel sunt afectate lucruri importante, cum ar fi construcţia de şcoli, spitale sau drumuri.
  • Trebuie să găsească surse de venit pentru a acoperi cheltuielile şi dobânzile. De obicei, asta înseamnă că ne cere să plătim mai multe taxe şi impozite. Astfel, ne rămân mai puţini bani în buzunare.
  • Economia ţării devine mai slabă şi mai sensibilă la ce se întâmplă în lume. De exemplu, dacă moneda noastră se devalorizează faţă de alte monede, ne va costa mai mult să cumpărăm produse din afară.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie