Câştigătorii Premiului UE 2013 pentru patrimoniu cultural au fost anunţaţi de CE şi Europa Nostra

Epoch Times România
27.03.2013

Comisia Europeană (CE) şi Europa Nostra au făcut publice numele câştigătorilor Premiului Uniunii Europene 2013 pentru patrimoniu cultural, au anunţat marţi reprezentanţii instituţiei.

Cei 30 de câştigători, selectaţi dintre aproape 200 de proiecte nominalizate, sunt recompensaţi pentru realizările lor în patru domenii: conservare, cercetare, contribuţii exemplare şi educarea, formarea şi sensibilizarea publicului. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 16 iunie la Odeon-ul lui Herodes Atticus din Atena, în prezenţa, preşedintelui Greciei, Karolos Papoulias, a comisarului european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, şi a renumitului tenor de talie mondială Plácido Domingo, preşedintele Europa Nostra. Evenimentul este organizat sub patronajul preşedintelui Greciei. Dintre cele 30 de proiecte câştigătoare, şase vor fi desemnate la Atena ca laureate ale marelui premiu şi unul dintre câştigători va primi premiul publicului, pe baza unui sondaj on-line realizat de Europa Nostra.

„Le transmit cele mai calde felicitări laureaţilor din acest an, care dau dovadă de pasiunea şi profesionalismul ce caracterizează remarcabila bogăţie şi diversitatea patrimoniului cultural european. Trecutul ne poate învăţa multe despre prezent şi viitor, deci trebuie să ne asigurăm că patrimoniul nostru poate fi apreciat în prezent de un număr cât mai mare de cetăţeni şi să facem tot posibilul pentru a-l proteja în beneficiul generaţiilor viitoare. Comisia Europeană va continua să sprijine acest premiu şi alte proiecte de patrimoniu prin intermediul noului nostru program „Europa creativă”, precum şi prin alte finanţări UE”, a declarat comisarul Vassiliou.

„În acest an, când sărbătorim a 50-a aniversare a mişcării noastre paneuropene, doresc să aduc un omagiu acestor realizări remarcabile, care demonstrează implicarea puternică a cetăţenilor şi a comunităţilor Europei. Sunt încântat de faptul că jubileul Europa Nostra coincide cu Anul european al cetăţenilor. Aceasta este ocazia ideală pentru a sublinia potenţialul unic al patrimoniului cultural de a creşte responsabilitatea civică şi de a dezvolta un sentiment de apartenenţă la o familie europeană mai largă. Patrimoniul reprezintă o forţă pentru noi toţi şi stimulează creativitatea şi inovarea. Prin urmare, trebuie să acţionăm împreună pentru a salva şi a celebra comorile din jurul nostru pentru următorii 50 de ani şi ulterior”, a adăugat Plácido Domingo.

Jurii specializate, alcătuite din experţi independenţi din întreaga Europă, evaluează proiectele nominalizate la patru categorii de premii— conservare, cercetare, contribuţii exemplare şi educaţia, formarea şi sensibilizarea publicului. Toţi câştigătorii primesc o plachetă sau un trofeu. Fiecare dintre cei şase câştigători ai „marelui premiu” primeşte, în plus, câte 10.000 de euro.

Premiile beneficiază de sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene, care a investit, începând din 2007, peste 32 de milioane de euro în cofinanţarea proiectelor legate de patrimoniu. Alte programe ale UE oferă, de asemenea, sprijin: Fondul european de dezvoltare regională a alocat 6 miliarde de euro pentru cultură pentru perioada 2007–2013. Din această sumă, trei miliarde de euro sunt destinaţi să sprijine protejarea şi conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde de euro sunt pentru dezvoltarea infrastructurii culturale şi 775 de milioane de euro pentru cofinanţarea serviciilor culturale, precum formarea profesională, educaţia în domeniul artelor şi al patrimoniului. Alte 150 de milioane de euro au fost puse la dispoziţie, începând din 1998, prin intermediul programelor-cadru ale UE pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică.

Europa Nostra este un ONG paneuropean care reprezintă vocea patrimoniului cultural. Ea reprezintă 250 de organizaţii neguvernamentale şi non-profit din peste 50 de ţări europene, numărând împreună cel puţin cinci milioane de membri. De asemenea, Europa Nostra beneficiază de susţinerea a peste 150 de organisme publice şi întreprinderi asociate şi numără printre membrii săi peste 1 500 de persoane particulare. Reţeaua sa vastă de profesionişti şi voluntari este implicată în păstrarea patrimoniului cultural al Europei pentru generaţiile prezente şi viitoare.

Ceremonia de decernare a premiilor din 2013 de la Atena face parte din programul Congresului Patrimoniului European, organizat în fiecare an de Europa Nostra. Termenul limită de depunere a candidaturilor pentru următoarea ediţie a premiilor este 9 septembrie 2013. Anul viitor, ceremonia este prevăzută să aibă loc la Viena, în mai 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor