Castelul Bran ar putea fi transformat intr-un muzeu privat
Castelul Bran ar putea fi transformat, incepand cu mai 2009, in muzeu privat, avocatii lui Dominic de Habsburg urmand sa se intalneasca joi cu oficialii Ministerului Culturii, pentru o discutie care precede vizita proprietarului castelului in Romania, au declarat pentru MEDIAFAX surse din minister.
"Vrem sa facem un muzeu privat. Vanzarea nu este luata in discutie. Discutiile se axeaza pe preluarea castelului Bran in administrare in luna mai si pastrarea acestuia ca muzeu", a declarat pentru MEDIAFAX Corin Trandafir, avocatul familiei Habsburg.
In acest sens, Dominic de Habsburg va veni pe 27 ianuarie in Romania si doreste sa se intalneasca atat cu ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, cat si cu ministrul Turismului, Elena Udrea.
Corin Trandafir a precizat, insa, ca agenda intalnirilor "nu este definitivata".
Castelul Bran a fost retrocedat, pe 18 mai 2006, lui Dominic de Habsburg si pana pe 18 mai 2009 va pastra destinatia de muzeu, fiind in administrarea statului roman, prin intermediului Ministerului Culturii.
Dispozitia de restituire a Castelului Bran fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, fostul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat, pe 26 mai 2006, un acord de administrare a castelului, care prevedea ca acesta sa ramana muzeu trei ani.
In urma restituirii au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.
Decizia de restituire a fost contestata de deputatul PD Dumitru Puchianu in 2007, in Parlament formandu-se o subcomisie de ancheta parlamentara care a analizat legalitatea restituirii Castelului Bran. Potrivit raportului alcatuit de subcomisie, adoptat in septembrie 2007 de Camera Deputatilor, restituirea castelului nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele prin care s-a facut retrocedarea sunt lovite de nulitate absoluta. Guvernul a stabilit, insa, ca retrocedarea Castelului Bran a fost legala, deoarece unii dintre mostenitori (Alexandra Baillou si Jerrine Habsburg Lothringen, n.r.) au renuntat la castel prin acte notariale, iar trecerea in proprietate privata a imobilului nu este neconstitutionala.
Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar zece ani.
Retrocedarea in natura a avut loc dupa aproape sase luni de negocieri intre Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti. In forma initiala, legea nu le-a permis urmasilor principesei Ileana sa reintre in posesia castelului in natura, chiar daca ei au facut o notificare in acest sens inca de acum cinci ani, ci urmau sa fie despagubiti in bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit insa pe mostenitori sa solicite retrocedarea in natura.
Pe de alta parte, avocatii lui Dominic de Habsburg au facut, la inceputul lunii decembrie 2006, o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov. In urma acestei oferte, presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar.
Cu toate acestea, Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, pentru elaborarea unui plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii.
Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.
In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993.
Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, revendica si o suprafata de circa 110 hectare de padure in zona localitatii Bran, pentru care a fost depusa o revendicare inca din data de 30 noiembrie 2005, a declarat, in 30 iulie 2008, pentru MEDIAFAX Corin Trandafir, avocatul familiei Habsburg. Avocatul a mai precizat ca Dominic de Habsburg mai are de revendicat o serie de terenuri mai mici, tot in zona Bran.