Cash-ul, un alt lucru pe cale de dispariţie

De La Rue, cel mai mare furnizor de bancnote din lume, îşi reduce capacitatea de la 8 miliarde de bancnote pe an la 6 miliarde.
. (Epoch Times România)
Andrei Popescu
02.12.2015

Compania a declarat că va închide 4 dintre cele 8 linii de producţie şi va desfiinţa până la 300 de locuri de muncă pentru a economisi aproximativ 13 milioane £ (19,5 milioane de dolari).

De La Rue este afectată de scăderea marjelor de profit şi de o creştere a plăţilor mobile efectuate pe Internet, cu ajutorul unor aplicaţii precum Apple Pay.

Martin Sutherland, director executiv al De La Rue, a declarat: “Astăzi anunţăm planuri pentru a obţine un De La Rue mult mai raţionalizat care să se conformeze nevoilor viitoare ale clienţilor noştri globali.”

Decizia de a reduce producţia de bani lichizi are loc în condiţiile în care economiştii încep să dezbată eliminarea banilor de hârtie (cash) în totalitate. Totul se reduce la ratele negative ale dobânzilor, conform Business Insider.

Băncile centrale, în special în Suedia şi Elveţia, au urmărit ratele negative ale dobânzilor ca un mijloc de a transforma deponenţii în consumatori şi pentru a pune economia în mişcare. Logica din spatele acestei mişcări este aceea că, făcând oamenii să plătească dobânzi băncilor pentru păstrarea banilor, ei îşi vor schimba comportamentul şi vor cheltui banii în schimb.

Singura problemă este aceea că oricine poate scăpa de plata dobânzilor, retrăgându-şi toţii banii în numerar şi ascunzându-i într-un alt loc, ceea ce determină ca politica ratelor negative la dobânzi să devină mai puţin eficientă.

Andy Haldane, economistul-şef al Băncii Angliei, şi Benoit Coeure de la Banca Centrală Europeană au identificat banii lichizi ca o problemă pentru băncile centrale care doresc să forţeze limitele politicii monetare.

Banii lichizi sunt văzuţi, de asemenea, tot mai mult ca un sistem de plată ales de infractori şi evazionişti fiscali. Ken Rogoff de la Universitatea Harvard a susţinut aceasta într-o lucrare publicată în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor