Casa Memorială Eminescu, jefuită de-a lungul anilor

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu

Fostul director al muzeului care include Casa Memorială Mihai Eminescu, împreună cu contabila instituţiei, sunt acuzaţi că au înlocuit obiecte care i-au aparţinut poetului cu reproduceri fără valoare, bunurile originale dispărând fără urmă. Conform Parchetului Botoşani, “operaţiunea” a avut loc în perioada 2005-2008, când directorul Casei Memoriale din Ipoteşti era Valentin Coşereanu, iar prejudiciul total este de circa 220.000 de lei, adică aproximativ 50.000 de euro.

Bunurile originale au dispărut fără urmă, iar în urma lor, în muzeu se află tinichele şi kitschuri lipsite de valoare. Cel mai sugestiv exemplu este acela al unei biblioteci vechi, care a fost înlocuită cu o banală vitrină de lemn. Nu este însă singurul obiect de valoare dispărut, iar muzeografii sunt convinşi că piesele au fost falsificate şi înlocuite, ca probă având o fotografie de epocă. Pe lângă piesele de mobilier, au dispărut sfeşnicele din argint şi din aur masiv, care au fost înlocuite cu tinichele.

Fostul director este acuzat de foştii colegi că ar fi cumpărat lăzi de zestre, războaie de ţesut, străchini de lut şi obiecte fără valoare culturală sau vreo legătură cu poetul pentru a “popula” Casa Memorială şi a crea impresia că obiectele originale sunt la locul lor.

Interesant este faptul că ancheta a fost declanşată din cauza preţurilor foarte mari cu care au fost achiziţionate, pentru Muzeul Ipoteşti, unele piese. Carpete olteneşti cumpărate cu 400 de lei, ladă de zestre achiziţionată cu 2.500 de lei, blide cu 200 de lei sunt doar o parte din achiziţii, iar eminescologul Valentin Coşereanu, fost director, şi contabila-şefă Silvia Sturză-Muşat, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Ancheta a relevat că cele mai multe bunuri au fost achiziţionate de la Sabin Gherasim Domide, prieten apropiat al lui Valentin Coşereanu. În cadrul altor contracte s-au achiziţionat bunuri care nu aveau nici o legătură cu poetul Mihai Eminescu: covată la preţul de 150 de lei, faţă de masă croşetată la preţul de 1.190 de lei, măsuţă cu trei picioare la preţul de 800 de lei, oale de lut la 130 de lei, lampă de epocă cu trepied la preţul de 15.000 de lei etc.

Fostul director este acuzat de foştii colegi că ar fi cumpărat lăzi de zestre, războaie de ţesut, străchini de lut şi obiecte fără valoare culturală sau vreo legătură cu poetul pentru a “popula” Casa Memorială şi a crea impresia că obiectele originale sunt la locul lor

Anchetatorii au observat că multe dintre bunurile achiziţionate prin cele 7 contracte de vânzare cumpărare, au o provenienţă şi vechime incertă, unele nu au nici o legătură cu viaţaşi opera poetului Mihai Eminescu, iar valorile stabilite în urma evaluării şi negocierii nu au la bază nici o fundamentare concretă.