Sebastian Ghiţă, arestat pentru 18 zile în Serbia, în vederea extrădării

Arestat în Serbia, Sebastian Ghiţă ar urma să fie extrădat în mai puţin de trei săptămâni. Şi, dacă în calitate de fugar a reuşit să îl dărâme pe Coldea, întrebarea este ce cutremure va mai provoca prin declaraţiile sale fostul deputat, reţinut chiar când Ponta a intrat în dizgraţia lui Dragnea.
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost arestat în Serbia, pentru o perioadă de 18 zile, începând cu data de 14 aprilie, în vederea extrădării, au informat autorităţile sârbe, potrivit Poliţiei Române. Vestea vine după ce, vineri, Agenţia de presă Tanjug anunţase că Ghiţă, prins când se legitima cu acte false, ar fi fost plasat în arest pentru două luni.

"Acest mesaj a sosit pe canalul de cooperare poliţienească Interpol în urmă cu câteva minute, datorită unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad. Astfel, autorităţile sârbe ne-au informat că persoana respectivă a fost arestată în Republica Sârbă, pe o perioadă de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14.04.2017", a anunţat luni Poliţia Română, citată de hotnews.

Notificată de sârbi, Poliţia Română a informat Ministerul Justiţiei, în calitate de instituţie abilitată să demareze procedura de extrădare. Conform legii, în acest moment, Poliţia Română nu mai are competenţă în acest caz şi vor participa doar la escortarea în ţară a lui Ghiţă, în cazul în care poliţiştii sârbi vor solicita acest lucru.

Ghiţă urmează să fie extrădat în baza Convenţiei Europene de extrădare, document comun între România şi Serbia.

Reamintim că Sebastian Ghiţă, dispărut în prag de Crăciun de sub ochii poliţiştilor care îl filau, a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri. Fostul deputat avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul reţinerii.

Mai amintim că pe numele fostului deputat au fost emise două mandate de arestare în lipsă. Ghiţă - un apropiat al lui Victor Ponta - este trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu.

De asemenea, Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, unul vizând vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.