Carmen Dan, acuzată că vrea un stat poliţienesc: Jandarmeria, transformată în organ de cercetare judiciară

Proiectul care face din Jandarmerie organ de cercetare judiciară este nu doar periculos, dar şi neconstituţional, astfel că se impune retragerea lui urgentă, a transmis deputatul Ovidiu Raeţchi, întrebând ironic dacă "chiar vrem să îl facem pe Corcodel procuror?"
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.08.2017

PSD trebuie să retragă proiectul de lege prin care Jandarmeria primeşte atribuţii în domeniul cercetării judiciare, idee susţinută, "în mod surprinzător", şi de ministrul de Interne, Carmen Dan, a solicitat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, preşedintele Comisiei de Apărare a PNL, deputatul Ovidiu Raeţchi.

"Proiectul de lege susţinut de ministrul de Interne, Carmen Dan, care transformă Jandarmeria în organ de cercetare judiciară este periculos, neconstituţional şi anti-democratic. Este nevoie de o clară separare a puterilor între cei care asigură ordinea în stradă şi cei care realizează cercetarea penală. În caz contrar, va exista tentaţia ca Jandarmeria să protejeze deciziile colegilor din stradă. O structură cu caracter militar, precum Jandarmenia, nu poate ancheta civili, este un principiu evident. Acesta chiar este un pas concret către un stat poliţienesc, unde libertatea de exprimare poate fi suprimată fără consecinţe", a declarat Raeţchi.

În context, deputatul a remarcat că Ministerul de Justiţie şi Parchetul nu susţin extinderea prerogativelor Jandarmeriei în domeniul judiciar.

"În plus, doamna Carmen Dan este, din ce ştiu, primul ministru de Interne după Revoluţie care susţine oferirea de atribuţii poliţieneşti - care amintesc de perioada de dinainte de 1989 – jandarmilor. După ce a obţinut controlul asupra DGPI, în urmă cu câteva săptămâni, Carmen Dan vrea şi organ propriu de cercetare judiciară", a precizat Raeţchi.

În opinia liberalului, miza acestui proiect de lege este restrângerea libertăţilor civice şi creşterea capacităţii PSD de a suprima manifestaţiile publice.

"Practic, vorbim despre o creştere continuă a drepturilor structurilor de forţă de a restrânge drepturile cetăţenilor. De aceea, solicit PSD să retragă acest proiect de lege şi să se dezică de el. De asemenea, solicit societăţii civile să ia o poziţie fermă în această chestiune, având în vedere faptul că PSD susţine că are "sprijinul societăţii civile" în acest sens", a subliniat Raeţchi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor