Carles Puigdemont, vânat de poliţie după revenirea în Spania. Liderul separatist dispare în mulţime după un discurs public
Poliţia a lansat joi o operaţiune de urmărire a lui Carles Puigdemont - liderul catalan care a fugit din cauza rolului său în încercarea eşuată de independenţă din 2017 -, după ce acesta a revenit în Spania pentru a se adresa susţinătorilor săi, înainte de a dispărea în mulţime, relatează AFP.
Partidul său a solicitat fără succes amânarea unui vot în parlamentul regional, dar Salvador Illa, din partea socialiştilor premierului spaniol Pedro Sanchez, a fost ales primul şef al Cataloniei care nu provine din mişcarea pro-independenţă din 2010.
Baraje rutiere au fost instalate în Barcelona şi în Catalonia pentru a-l găsi pe bărbatul în vârstă de 61 de ani, pe numele căruia există încă un mandat de arestare, după ce a ţinut un scurt discurs în faţa a mii de persoane adunate în apropierea parlamentului regional catalan din Barcelona.
"Trăiască Catalonia liberă!", a strigat el după ce a urcat pe scenă, sub supravegherea a zeci de ofiţeri de poliţie care nu au încercat să-l reţină.
"Am venit aici pentru a vă reaminti că suntem încă aici", a spus el, în timp ce mulţi dintre cei din mulţime fluturau steaguri roşii, galbene şi albastre ale independenţei Cataloniei.
Apoi a dispărut.
Puigdemont era aşteptat să încerce să intre în clădirea parlamentului pentru votul de învestitură, care a început fără el.
Poliţia regională din Catalonia a declarat că a arestat un ofiţer care deţinea maşina folosită de Puigdemont pentru a părăsi locul faptei. Ulterior, a confirmat că un al doilea ofiţer a fost reţinut.
Într-un comunicat, poliţia a negat că ar fi existat "vreo înţelegere sau conversaţie anterioară" cu anturajul lui Puigdemont. Ofiţerii au planificat arestarea acestuia "la momentul cel mai oportun pentru a nu genera dezordine publică", a adăugat sursa.
Potrivit Primăriei din Barcelona, aproximativ 3.500 de persoane au venit să-l asculte pe Puigdemont vorbind.
"Este o persoană foarte nobilă. Singurul care crede în independenţă - şi nu a încetat să creadă", a declarat Nuria Pujol, o femeie în vârstă de 50 de ani care a venit din regiunea Alt Penedès pentru eveniment.
Problemă cu democraţia
Poliţia s-a confruntat cu un mic grup de persoane care au încercat să intre cu forţa în parlamentul regional, folosind spray cu piper pentru a-i dispersa. Poliţia catalană a declarat că a arestat două persoane şi a depus acuzaţii împotriva altor 15.
Întoarcerea lui Puigdemont a avut loc la doar câteva zile după ce socialiştii aflaţi la guvernare în Spania au ajuns la un acord cu partidul separatist catalan moderat ERC pentru ca Illa să devină următorul şef al guvernului regional catalan.
ERC este un rival politic al partidului separatist JxCAT al lui Puigdemont, mai dur.
Socialiştii au câştigat cele mai multe locuri în alegerile regionale catalane din mai, dar nu au reuşit să obţină majoritatea generală.
Sprijinul ERC a fost crucial pentru a obţine 68 de voturi în parlamentul de 135 de locuri - minimul necesar pentru o majoritate -, şi pentru a evita perspectiva unor noi alegeri în octombrie.
Puigdemont a condus guvernul regional în 2017, când a organizat un referendum privind independenţa, în ciuda unei interdicţii judecătoreşti, urmat de o declaraţie de independenţă de scurtă durată.
Acesta a fugit din Spania la scurt timp după proclamarea independenţei pentru a evita urmărirea penală şi a locuit de atunci în Belgia şi, mai recent, în Franţa.
Parlamentul spaniol a adoptat în mai o lege de amnistie pentru cei implicaţi în tentativa eşuată de secesiune, dar Curtea Supremă a decis pe 1 iulie că măsura nu se va aplica în totalitate lui Puigdemont.
"O ţară care are o lege de amnistie şi nu o aplică are o problemă cu democraţia", a declarat Puigdemont în discursul său.
Umilinţă insuportabilă
Liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Popular, Alberto Nuñez Feijoo, a numit întoarcerea lui Puigdemont în Spania o "umilinţă insuportabilă" care afectează imaginea ţării.
Premierul Sanchez a fost de acord cu amnistia în schimbul sprijinului crucial al JxCAT în parlamentul naţional pentru guvernul său minoritar fragil.
Măsura a declanşat proteste uriaşe organizate de aripa dreaptă.
În prezent, Sanchez se confruntă cu opoziţia unor membri ai propriului partid socialist, precum şi a dreptei, în legătură cu propunerea de a acorda Cataloniei controlul deplin asupra impozitelor colectate în regiune.
Măsura a fost promisă ERC în schimbul sprijinului partidului pentru Illa la votul de învestitură.
Propunerea a fost de decenii una dintre principalele revendicări ale partidelor catalane pentru independenţă, însă criticii susţin că aceasta ar priva statul central de venituri substanţiale.
Propunerea trebuie încă aprobată de Parlamentul naţional al Spaniei.