Care sunt suspiciunile PDL legate de fraudarea referendumului

Reprezentanţii PDL au făcut publice zece suspiciuni pe care le au legate de posibile tentative de fraudare a referendumului de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Prin prezentarea acestora, PDL justifică de ce a ales să boicoteze referendumul şi să îndemne populaţia să nu meargă la vot. Cele zece motive invocate de PDL vin după un model asemănător prezentat de USL care a identificat alte zece cauze pentru care Băsescu ar trebui demis.
Şedinţa Colegiului Extraordinar al PDL, Emil Boc şi Cristian Boureanu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
25.07.2012

Reprezentanţii PDL au făcut publice zece suspiciuni pe care le au legate de posibile tentative de fraudare a referendumului de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Prin prezentarea acestora, PDL justifică de ce a ales să boicoteze referendumul şi să îndemne populaţia să nu meargă la vot. Cele zece motive invocate de PDL vin după un model asemănător prezentat de USL care a identificat alte zece cauze pentru care Băsescu ar trebui demis.

Lista celor 10 suspiciuni:

1. Modificarea formularelor tip de consemnare a rezultatelor votului, prin OUG nr. 41/2012 aprobată prin legea votată de USL-UNPR-UDMR în sesiune extraordinară a Parlamentului. Prin aceste modificări, au fost eliminate toate elementele de securitate cuprinse în aceste procese-verbale (aşa numitele chei de verificare). Astfel, nu mai sunt consemnate în procesele-verbale unele cifre esenţiale care constituiau cheia de verificare a validităţii datelor înscrise în procesul-verbal (numărul de alegători din lista permanentă, numărul de alegători care au votat pe lista suplimentară etc).

2. Eliminarea instanţelor intermediare de sesizare a contestaţiilor sau a fraudelor (birourile electorale de la nivelul comunelor, oraşelor) Astfel, contestaţiile pot fi adresate doar birourilor judeţene, fapt ce va face imposibilă rezolvarea cu celeritate a contestaţiilor sau sesizărilor privind nereguli sau fraude. Această măsură a fost, de asemenea, strecurată tot în OUG nr. 41/2012

3. Prelungirea cu patru ore a duratei de desfăşurare a referendumului, ceea ce înseamnă că reprezentanţii în secţiile de votare vor trebui să lucreze peste 20 de ore fără pauză. Mai ales în situaţia singurului reprezentant al preşedintelui în secţia de votare, acest program este unul special făcut să-l supună unui efort imposibil de susţinut. În acest fel, profitând de oboseala acestui singur reprezentant al preşedintelui, ceilalţi cinci membri ai comisiei secţiei de votare vor avea posibilitatea să execute diverse acţiuni prin care să fraudeze votul. Tocmai de aceea PDL a cerut monitorizarea video a tuturor secţiilor de votare.

4. Refuzul autorităţilor de a monitoriza video secţiile de votare, invocând lipsa unui precedent în acest sens, sau lipsa resurselor. Liderii USL uită că la solicitarea lor, Guvernul Boc a instalat camere de supraveghere a secţiilor de votare pentru alegerile prezidenţiale din 2009, iar acestea au descurajat votul multiplu.

5. Refuzul autorităţilor de a utiliza, la fel ca în celelalte alegeri sau referendumuri, o declaraţie pe propria răspundere care să fie dată şi semnată de toţi alegătorii care votează pe listele suplimentare. Prin această declaraţie, respectivii alegători îşi asumă răspunderea sancţiunilor penale pentru votul multiplu şi declară pe propria răspundere că nu au mai votat în altă secţie. Această măsură ar descuraja votul multiplu.

6. Refuzul Autorităţii Electorale Permanente de a implementa în timp util un soft specializat în depistarea votului multiplu.

7. Înfiinţarea de secţii de votare în locuri total improprii asigurării securităţii desfăşurării activităţii de vot (baruri, restaurante, hoteluri, parcuri de distracţie, pe plajă etc). Această măsură, în combinaţie cu celelalte măsuri prin care Guvernul a împiedicat un control eficient asupra votului multiplu, este o evidentă acţiune ce deschide posibilitatea unei fraude masive prin utilizarea votului multiplu.

8. Organizarea de către liderii locali ai USL a unor tombole sau concursuri care să premieze prezenţa la referendum. Aceste tombole sau concursuri sunt pedepsite de lege.

9. Condiţionarea acordării ajutoarelor sociale de participarea la referendum. Unii primari USL ameninţă beneficiarii de ajutoare sociale că nu vor mai beneficia de acestea, dacă nu vor participa la referendum.

10. Eliminarea din lege a condiţiilor precise şi excepţionale în privinţa utilizării urnei mobile de vot. Această măsură a fost impusă de asemenea prin OUG nr. 41/2012. Măsura aceasta permite utilizarea urnei mobile de vot, fără niciun fel de control, în mod fraudulos, cu singurul scop de a mări artificial şi ilegal numărul voturilor exprimate în favoarea demiterii preşedintelui.

Vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, a declarat că democrat-liberalii vor supraveghea corectitudinea referendumului atât de la sediul partidului, cât şi din secţiile de votare unde vor avea reprezentaţi. "Vom avea oameni în stradă care vor supraveghea transportul de cetăţeni suspect de vot multiplu şi eventualele dări de mită. Vom avea oameni şi în faţa secţiilor de votare care vor număra persoanele care intră la vot, astfel încât în final să putem vedea dacă numărul celor care au intrat la vot este egal cu cel al căror a votat", a precizat Boureanu.

Colegiul Director al PDL a decis să îndemne alegătorii să nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Motivele invocate de USL contra lui Băsescu

Modelul celor 10 puncte a mai fost folosit de premierul Victor Ponta care a prezentat recent motivele pentru care ar trebui demis Traian Băsescu şi a apreciat că şeful statului a minţit de mai multe ori.

"Traian Băsescu crede că dacă strigă mai tare, înjură mai tare, foloseşte toate insultele pe care niciodată un preşedinte chiar suspendat dintr-o ţară civilizată nu le-ar folosi, crede că dacă strigi mai tare ai dreptate. Vă prezint zece minciuni ale lui Traian Băsescu, zece motive pentru care orice om din România îl va sancţiona", a spus Ponta.

Ponta l-a acuzat pe Băsescu că a minţit atunci când a spus că nu e nevoie de tăierea salariilor, a pensiilor şi că nu va fi nevoie de creşterea TVA, lucruri care s-au întâmplat ulterior. O altă minciună este considerată declaraţia referitoare la destinaţia banilor împrumutaţi de la FMI, respectiv atunci când Băsescu a spus că nu vor fi folosiţi pentru salarii şi pensii, în 2010, şi au fost folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetar, consideră Ponta.

Premierul l-a mai acuzat pe preşedintele suspendat că a minţit când a spus că nu sunt bani pentru revenirea salariilor şi a pensiilor, în condiţiile în care Cabinetul său a făcut imediat majorările necesare.

Ponta a mai invocat faptul că spus Băsescu a minţit-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, spunându-i că procedura de suspendare nu e prevăzută de Constituţie, la fel şi atunci când a spus, în 2007, că îşi dă demisia în cinci minute după ce va fi suspendat, dar şi când a spus că dacă majoritatea românilor votează împotriva sa, va pleca acasă.

Declaraţiile liderului USL vin în contextul campaniei electorale pentru referendumul care va fi organizat pe 29 iulie şi la care cetăţenii sunt chemaţi la urne pentru a decide dacă Băsescu va fi demis sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor