Care sunt parlamentarii care candidează în alegeri pentru un nou mandat şi au dosare penale

Există nu mai puţin de nouă parlamentari din actuala legislatură care candidează pentru un nou mandat în Parlament, chiar dacă au dosare penale. Cele mai recente astfel de cazuri îi vizează pe deputaţii PSD Ion Stan şi PDL Alin Trăşculescu.
Clădirea Parlamentului României (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
08.12.2012

Există nu mai puţin de nouă parlamentari din actuala legislatură care candidează pentru un nou mandat în Parlament, chiar dacă au dosare penale. Cele mai recente astfel de cazuri îi vizează pe deputaţii PSD Ion Stan şi PDL Alin Trăşculescu.

Alin Trăşculescu (PDL)

Candidat al PDL într-un colegiu din judeţul Vrancea, deputatul a fost reţinut iniţial 24 de ore de procurori în data de 11 noiembrie, în cadrul anchetei derulate într-un dosar al Parchetului de pe lângă ICCJ, DNA – Secţia de combatere a corupţiei, pentru o infracţiune flagrantă de trafic de influenţă.

Deputatul democrat-liberal a primit 364.000 de lei în patru tranşe de la Mircea Alexandru Vintilescu, prin Marian Calotă, şi a mai cerut încă 1,1 milioane de lei, în două tranşe, determinându-l pe Calotă să falsifice un contract între firma acestuia şi societatea la care Vintilescu era acţionar, potrivit anchetatorilor.

"Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin Silviu ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu SC Aquaform SRL, administrată de martorul denunţător Vintilescu Mircea Alexandru", precizau anchetatorii.

Conform informării pe care Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis-o Camerei Deputaţilor, din actele comunicate de procurori rezultă, printre altele, ca "în dosarul respectiv, prin rezoluţia din 09.11.2012 ora 8.00, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de deputatul Trăşculescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sun semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de spălare de bani".

După ce a negat o perioadă că ar fi vinovat, Trăşculescu a demisionat din Parlament şi a fost arestat preventiv la data de 29 noiembrie.

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv vineri, cu două zile înainte de alegeri, că Alin Trăşculescu va fi cercetat în libertate.

Instanţa a admis recursul fostului deputat faţă de înlocuirea interdicţiei de a părăsi ţara cu măsura arestării preventive, în dosarul de corupţie al acestuia. Trăşculescu a părăsit vineri seară arestul Poliţiei Capitalei.

Ion Stan (PSD)

Deputatul PSD Ion Stan, candidat USL pentru un mandat de deputat judeţul Dâmboviţa este acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, iar ministrul Justiţiei transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor o solicitare a DNA de încuviinţare a arestării preventive a politicianului.

Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie. La rândul său, Dima estima că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute", potrivit anchetatorilor.

În referatul trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care se solicită încuviinţarea arestării deputatului PSD Ion Stan, procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său.

Conform interceptărilor telefonice, Ion Stan i-a solicitat denunţătorului său să-l ajute financiar în campania electorală. Denunţătorul le-a precizat procurorilor că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţite în campania electorală pentru europarlamentare, iar în schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

Comisia Juridică a Camerei a avizat pozitiv - în urma solicitării ministrului Justiţiei - cererea privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, însă această cameră legislativă nu s-a mai putut întruni pentru a da un vot în acest sens.

Olosz Gergely (UDMR)

Deputatul Olosz Gergely (UDMR), fost preşedinte ANRE în perioada 2007-2008 şi, în prezent candidat într-un colegiu din Covasna pentru un mandat de senator, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă în formă continuată, alături de patru reprezentanţi ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat să obţină contracte oneroase, cerând în schimb peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei.

Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru judecare.

În perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
precizează procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

În perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, deputatul ar fi pretins, pentru sine şi pentru altul, de la cei trei suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore.

Monica Iacob-Ridzi (PP-DD)

Fost ministru al Tineretului şi Sportului din partea PDL în perioada decembrie 2008 - iulie 2009 şi candidat PP-DD într-un colegiu din Hunedoara, deputatul Monica Iacob-Ridzi, a fost trimis în judecată, în mai 2011, alături de alte 11 persoane, pentru fapte de corupţie, într-un dosar legat de organizarea unor concerte în cadrul Zilei Naţionale a Tineretului.

Candidata PP-DD Monica Maria Iacob Ridzi este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Procesul se află în derulare, în faza de audiere a martorilor.

Mircea Banias (PC)

Senatorul PC Mircea Banias, care candidează la scrutinul de duminică într-un colegiile din Constanţa, a fost trimis în judecată, în aprilie, de către procurorii anticorupţie, în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa, alături de alte 38 de persoane, politicieni, inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 39 de inculpaţi, membri ai unui grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit.

Senatorul Mircea Banias a fost deferit justiţiei pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie. La rândul său, Dima estima că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute", potrivit anchetatorilor. Conform interceptărilor telefonice, Ion Stan i-a solicitat denunţătorului său să-l ajute financiar în campania electorală. Denunţătorul le-a precizat procurorilor că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de

Relu Fenechiu (PNL)

Deputatul PNL Relu Fenechiu, care candidează pentru un nou mandat în judeţul Iaşi, este inculpat în dosarul "Transformatorul", care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

în acest dosar penal, Relu Fenechiu este judecat pentru abuz în serviciu privind vânzarea unor transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către SISEE Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna iunie, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, fapte comise în perioada în care a fost acţionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi şi SC Tehnorom SRL Iaşi.

Pentru repararea pagubei cauzate, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Miron Mitrea (PSD)

Senatorul PSD Miron Mitrea candidează pentru un mandat de deputat în Vrancea, chiar dacă a fost citat în luna aprilie, la DNA, în dosarul în care este cercetat pentru corupţie, retrimis de instanţă la procurori pentru completarea urmăririi penale.

Judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis la data de 31 ianuarie 2011 restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că există anumite vicii de procedură.

Decizia a fost imediat contestată de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit restituirea dosarului la DNA.

Miron Mitrea, fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu.

În perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector-şef adjunct şi inspector şef al ISC, potrivit rechizitoriului.

Suma aceasta a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea, potrivit procurorilor anticorupţie.

Teodor Atanasiu (PNL)

Deputatul PNL Teodor Atanasiu, este acuzat de trafic de influenţă, de infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului din 29 iulie şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA) informa în august 2012 că procurorii anticorupţie din Cluj au început urmărirea penală faţă de Atanasiu, care candidează la alegerile de duminică pentru un mandat de senator într-unul din colegiile din judeţul Alba.

Dan Voiculescu (PC)

Dan Voiculescu (PC) şi-a depus candidatura din partea USL într-un colegiu din Bucureşti, cu toate că este judecat într-un proces penal privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat, motivându-şi gestul prin respingerea unui proiect de lege privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală.

De fapt, politicianul a demisionat pentru a determina mutarea procesului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare de la ICCJ la Tribunalul Bucureşti.

În documentul depus la dosarul de candidatură pentru mandatul de senator în Sectorul 4, Voiculescu a declarat că a fost colaborator al Securităţii, menţionând că "în prezent este deschisă o acţiune în justiţie pentru revizuirea deciziei de fond".

Cristian Boureanu şi Dan Marian (PDL)

Pe motiv că ar fi oferit mici drept mită electorală spectatorilor unui meci de fotbal desfăşurat în Huşi, deputaţilor PDL Cristian Boureanu şi Dan Marian, candidaţi pentru noi mandate în judeţul Vaslui, li s-a întocmit dosar penal de către poliţiştii vasluieni.

Dosarul penal în acest caz a fost întocmit în urma unei plângeri făcute de către unul dintre contracandidaţii lui Cristian Boureanu, care susţine că atât deputatul PDL cât şi colegul său de partid, Dan Marian, au încălcat legea alegerilor parlamentare.

Poliţiştii au întocmit un dosar penal care a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi cu propunerea de declinare a competenţei către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de parlamentar a persoanelor reclamate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor