Topul candidaţilor la parlamentare care au probleme penale
alte articole
O inedită şi unică bază de date a fost lansată duminică de Alianţa pentru o Românie Curată (ARC). Lista - prin care poate fi verificată integritatea candidaţilor eligibili - a fost realizată împreună cu jurnaliştii colaboratori şi voluntarii ARC.
Pe listele cu candidaţi pentru Parlamentul României ale partidelor există destui candidaţi cu probleme penale, fie că e vorba de condamnări definitive cu executare, cu suspendare sau la primul termen. Nici reţinuţii nu lipsesc de pe listă, relevă Alianţa pentru o România Curată (ARC).
1. Constantin Conţac – candidat independent – Senat – Colegiul 3 Botoşani, candidat din închisoare
Fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac, candidează la alegerile parlamentare 2012 din închisoare.
La data de 31 octombrie 2012, Conţac a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzat, împreună cu fiul său, Liviu Conţac, de operaţiuni financiare în situaţii de incompatibilitate, spălare de bani şi fals în declaraţii.
Conform DNA, care a instrumentat acest dosar, Conţac ar fi desfăşurat, alături de fiul său, Liviu Conţac, fost director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, afaceri pe bani publici, constând în contracte de prestări servicii având ca obiect activităţi de întreţinere a drumurilor şi transport material.
Constantin Conţac a fost încarcerat la începutul lunii noiembrie, însă candidatura sa la funcţia de deputat de Botoşani în colegiul 3 a rămas valabilă, întrucât a fost înregistrata la BEJ Botoşani înainte de a fi condamnat.
Reprezentanţii BEJ au explicat că o astfel de situaţie nu a fost prevăzută de lege şi că, dacă el ar fi votat şi ar câştiga, Senatul nu va valida mandatul său, întrucât, fiind în închisoare, se află în imposibilitatea de a şi-l îndeplini.
2. Verginel Gireadă - USL-PNL - Camera Deputaţilor - Colegiul 1 Botoşanicondamnat definitiv la închisoare cu suspendare
Fost primar al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.
Gireadă şi fostul secretar al comunei, Mircea Onofrei, au fost daţi în judecată de Zorel Chiriac, care s-a plâns că titlul de proprietate i-a fost modificat nejustificat şi că terenul pe care îl deţinea a ajuns în proprietatea primarului.
Înregistrat în 26 mai 2010, dosarul a fost soluţionat la data de 1 decembrie 2011 de Judecătoria Baia Mare, când Gireadă a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.
Condamnaţi la închisoare în prima instanţă
Constantin Conţac a fost încarcerat la începutul lunii noiembrie, însă candidatura sa la funcţia de deputat de Botoşani în colegiul 3 a rămas valabilă, întrucât a fost înregistrata la BEJ Botoşani înainte de a fi condamnat.
3. Gheorghe Neţoiu - PP-DD - Camera Deputaţilor - Dolj, Colegiul 1
A fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel Bucureşti în dosarul transferurilor ilegale din fotbal, iar verdictul este cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
4. Virgil Guran - USL-PNL - Camera Deputaţilor - Colegiul 2 Prahova
Procurorii din Cluj l-au reţinut pe Virgil Guran în iulie 2000, într-un dosar de evaziune fiscală, iar Judecătoria Turda l-a condamnat în 2005 la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual şi trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală.
Guran a contestat sentinţa cu apel, iar procesul a continuat încă doi ani la Tribunalul Cluj, până când faptele pentru care fusese iniţial condamnat s-au prescris. Apoi, instanţa a decis încetarea procesului penal, iar cazierul lui Virgil Guran a rămas curat.
5. Alexandru Şerban - USL-PSD - Camera Deputaţilor - Colegiul 2 Sălaj
Judecătoria Zalău l-a condamnat pe Alexandru Şerban în mai 2012 la 10 luni de închisoare cu suspendare, pentru conducere pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.
La data de 22 decembrie 2012, Alexandru Şerban a fost prins beat la volan, după ce a fost implicat într-un accident de circulaţie.
Alexandru Şerban a pierdut controlul volanului şi a intrat cu maşina în peretele casei unor bătrâni, iar ulterior i s-au recoltat probe biologice. Rezultatul analizei a relevat o concentraţie de 1,55 grame per litru de alcool pur în sânge. Sentinţa nu este definitivă.
6. Marko Attila - UDMR - Camera Deputaţilor - Colegiul 1 Covasna
Marko este acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, în iulie 2012. Decizia instanţei nu este definitivă.