Care sunt cele 15 "bombe cu ceas" moştenite de USL. PDL cere dovezi şi documente

Premierul Victor Ponta a prezentat 15 aşa-zise "bombe cu ceas" pe care Guvernul său le-ar fi "moştenit" de la PDL, însă reprezentanţii democrat-liberalilor le-au calificat drept "bazaconii" şi "inepţii".
Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
08.10.2012

Premierul Victor Ponta a prezentat 15 aşa-zise "bombe cu ceas" pe care Guvernul său le-ar fi "moştenit" de la PDL, însă reprezentanţii democrat-liberalilor le-au calificat drept "bazaconii" şi "inepţii".

Prima "bombă cu ceas", în viziunea lui Ponta, este "sistemul de corupţie şi de crimă organizată" din cadrul ANAF, organizat de PDL şi Sorin Blejnar şi care a dus la pierderi importante pentru buget. După plecarea lui Blejnar, acuzat de evaziune fiscală în mai multe dosare, au fost raportate încasări care au crescut cu peste un miliard de lei, a precizat premierul.

A doua "bombă" dezamorsată de USL a fost situaţia de la Poşta Română, unde s-a înregistrat o pagubă de peste 100 de milioane, în urma unor fapte de corupţie coordonate de la Ploieşti, de către preşedinta organizaţiei PDL Prahova.

Hidroelectrica şi Oltchim, puse în cârcă PDL

Situaţia de la Hidroelectrica a fost cea de a treia "bombă", din cauza pierderilor de 1,2 miliarde de euro şi care au fost puse pe seama PDL şi a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu. Combinatul Oltchim nu a fost nici el uitat, pierderea de acolo fiind estimată la 700 de milioane de euro, deşi situaţia a devenit explozivă în timpul guvernării USL, odată cu eşecul procesului de privatizare.

A patra "bombă" este blocajul de la POSDRU şi alte programe sectoriale sau regionale unde s-au înregistrat deficienţe în urma auditurilor naţionale şi europene.

Printre "bombele" enumerate de Ponta s-au mai numărat: taxa de claw-back adoptată de Guvernul Emil Boc prin două ordonanţe de urgenţă succesive care se contraziceau, subfinanţarea cronică a armatei, disponibilizările din Poliţie, corupţia de la CNAS etc.

Emil Boc şi Traian Băsescu sunt consideraţi vinovaţi de negocierile cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte creşterea preţului la gaze, în urma cărora marile oraşe au rămas fără subvenţie la încălzire pentru această iarnă.

Ponta a mai enumerat datoriile mari de la TVR, diminuarea indemnizaţiei pentru mame, taxa auto, lipsa unui buget pentru punerea în aplicare a codurilor juridice şi situaţia din educaţie, unde nu este asigurat bugetul de funcţionare până la sfârşitul anului.

"Toate acestea le-am moştenit şi asupra lor ne-am aplecat în cinci luni. Cei de la PDL voiau să prezinte un bilanţ, m-am gândit să-i sprijin şi să le aduc aminte ce au distrus sau furat în această ţară. În perioada 2012-2016 e necesar ca PDL să reflecteze la ce a făcut şi să se reformeze ca să spună din nou ceva pe scena publică românească. Tăcerea în cazul lor e de aur, fără să fac aluzie pentru aplecarea celor de la PDL pentru exploatarea cu cianuri", a spus Ponta.

Reacţia democrat-liberalilor

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a respins acuzaţiile aduse de premierul Ponta la adresa guvernării democrat-liberalilor. El a spus că acuzaţiile de corupţie trebuie însoţite de argumente, în timp ce Ponta a spus "inepţii" şi "bazaconii".

"Cu privire la afirmaţiile lui Victor Ponta: Domnia sa, numind bombe cu ceas nişte vorbe, a enumerat 15 aşa-zise probleme pe care le-a aruncat cu nepăsare, cu neruşinare, în curtea altcuiva. Aş spune că amestecarea merelor cu perele este un atribut al lui Victor Ponta", a spus Preda.

Preda a spus că Hidroelectrica avea profit şi Ponta "a băgat-o în insolvenţă", iar Oltchimul în timpul Guvernelor Boc şi Ungureanu a avut activitate, iar Ponta "îl bagă în faliment". "Aşa se va întâmpla şi cu Poşta Română, pentru ca interesele clanului PSD sunt foarte mari", a spus liderul PDL.

Preda l-a criticat pe Ponta că spune "inepţii" şi legat de creşterea preţurilor la energie şi gaze.

"Nu are dreptul să arunce vina pe alte guverne pentru că incompetenţa şi negocierea proastă le aparţine în totalitate. Cetăţenii vor plăti căldura şi gazele mai mult pentru că Victor Ponta s-a preocupat nu de negocierile cu Fondul, ci să-l dea jos pe Băsescu", a adăugat Cezar Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor