Victor Ponta: Guvernul va face şi reforme care nu vor fi pe placul electoratului

Anul 2013 va fi un dificil pentru România, iar Guvernul va aplica şi anumite reforme care nu vor atrage laude din partea electoratului, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, la Târgu Jiu, premierul Victor Ponta.
Briefing de presă cu Victor Ponta (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
27.12.2012

Anul 2013 va fi un dificil pentru România, iar Guvernul va aplica şi anumite reforme care nu vor atrage laude din partea electoratului, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, la Târgu Jiu, premierul Victor Ponta.

"În mod sigur anul viitor este un an dificil, dar, din fericire, avem stabilitate şi putem gândi lucrurile nu pentru o lună sau două, ci pentru patru ani. Asta înseamnă că vor fi decizii care nu ne vor atrage laude, prin care vom supăra oameni. Important este să avem o linie foarte clară şi să luăm toate deciziile, unele mai dureroase, altele mai puţin dureroase, pentru că judeţul Gorj, dar şi toată ţara, să meargă în direcţia cea bună", a precizat Victor Ponta, relevă B1 TV.

Premierul a adăugat că există decizii care trebuiesc luate şi lucruri care trebuiesc făcute, chiar dacă vor supăra cetăţenii şi a arătat că acum nu mai există nicio scuză dacă lucrurile nu vor merge în mai bine, USL fiind la putere şi având, totodată, putere de decizie.

"Ar fi păcat o aşa victorie să n-o folosim, în sensul de a face şi lucruri care nu sunt plăcute electoratului, dar care trebuie făcute. 2013 e un an de decizii. Acum nu mai avem nicio scuză, iar eu sunt dispus să îmi asum responsabilitatea pentru toate deciziile de care România are nevoie", a mai declarat Victor Ponta.

Premierul a mai precizat că dacă va mai candida la viitoarele alegeri parlamentare o va face tot în Gorj.

După alegeri, potopul: Guvernul anunţă noi măsuri de austeritate

Guvernul a hotărât încă de acum 10 zile să amâne din nou, până la sfârşitul anului viitor, alocarea cupoanelor sociale pentru educaţie destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici. O altă decizie luată atunci este ca statul să nu acorde începând cu 2013, aşa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut.

Guvernul a decis totodată să amâne şi termenul de la care trebuie asigurată finanţarea de bază în învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat.

Aceste decizii vor fi puse în practică printr-o Ordonanţă de urgenţă adoptată deja în şedinţă de Guvern.

Adoptată la începutul anului 2011, Legea educaţiei prevede, printre altele, că statul trebuie să asigure finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi toţi elevii din învăţământul general obligatoriu de stat, particular şi confesional acreditat, în limitele costului standard per elev/preşcolar.

Statul trebuie să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia, mai prevede Legea educaţiei.

Guvernul a anunţat că nu le va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public.

De la 1 ianuarie, se scumpeşte energia electrică

Populaţia şi instituţiile publice - care reprezintă consumatorii de energie electrică în regim reglementat - vor plăti de la 1 ianuarie 2013 cu 6% mai mult, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat joi costurile producătorilor de profil incluse în tarife.

Taxe şi impozite mai mari

Guvernul a avizat recent şi majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%.

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor publicase un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie. Proiectul nu a fost aprobat de Victor ponta atunci.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a precizat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

Fără tichete de masă

Guvernul a anunţat că nu le va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public.

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi anul viitor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor