Care este diagnosticul?

Camera de hotel (Louise McCoy / The Epoch Times)
W. Gifford-Jones, M.D.
29.09.2009

Ce-ar fi daca saptamana aceasta m-as relaxa si v-as lasa pe voi sa va jucati de-a doctorul? O sa va prezint doar faptele importante despre un pacient. Astfel veti vedea cat sunteti de isteti in a gasi un diagnostic.

In primul rand cateva indicii: diagnosticul final a fost stabilit pe baza bunului simt si nu a unor teste speciale de laborator. Si de asemenea, multi dintre noi ne putem intoarce acasa din vacanta cu aceasta problema.

Doctorii Jane Pritchard si Stephen Hwang relateaza in Jurnalul Asociatiei Medicale Canadiene despre un caz interesant al unui barbat in varsta de 62 de ani care se plangea de o stare generala de oboseala. Era evident, in urma istoriei medicale a barbatului si fara a avea o licenta medicala Harvard, ca existau multe posibile cauze pentru lipsa sa de energie sa.

Timp de mai multi ani el a fost tratat pentru diabet de tipul 2, din cauza obezitatii. Colesterolul sau era ridicat si suferea si de reflux esofagian (inflamatia partii finale a esofagului). Era de asemenea deprimat si lua o serie de medicamente care putea cauza oboseala. Pentru a pune si alte paie pe foc, obisnuia sa abuzeze de alcool, de cocaina si a recunoscut ca atunci cand se afla sub influenta drogurilor nu manca.

Cu patru luni inainte nu fusese anemic. Acum, analizele de sange indicau faptul ca a pierdut o cantitate considerabila de sange. Examinarea fizica a indicat inrosirea pielii si vanatai pe cap si pe brate. Deci cum a ajuns anemic?

Doctorii se tem intotdeauna ca o hemoragie atat de grava ar putea fi cauzata de un ulcer peptic perforat sau de o malformatie a intestinului gros. Insa aceste afectiuni au fost eliminate prin intermediul colonoscopiei si a gastroscopiei, prin introducerea unui instrument luminos este introdus in stomac.

Pacientul a primit fier, acid folic si injectii cu vitamina B12. Dupa patru saptamani, medicul sau de familie a observat ca pacientul era foarte palid, insa nu a reusit sa gaseasca o dovada care sa indice cum sau din ce cauza pierdea sange.

A fost internat in spital, unde analizele au indicat faptul ca sangele sau era la un nivel mai scazut decat inainte. Trei saptamani mai tarziu, nivelul sangelui sau a atins un record minim, impunand trei transfuzii de sange.

Nu va invinovatiti daca nu ati gasit inca diagnosticul. Mai multi specialisti au examinat pacientul fara a ajunge la vreun rezultat. Astfel ca pacientul a fost trimis acasa cu diagnosticul "anemie cu deficienta de fier, din cauze necunoscute".

Ati renuntat? Ati fi ajuns la diagnostic daca v-ati fi gandit sa faceti ceea ce a facut medicul sau de familie. Inca o data, acest caz ne arata cat este de important sa avem un medic de familie care sa gandeasca simplu si care sa ne cunoasca de mai multi ani. Doctorul a decis sa faca o vizita la domiciliul pacientului. Apoi diagnosticul a devenit usor de gasit.

Acest barbat locuia singur intr-un apartament. In inspectie medicul a descoperit mii de plosnite peste tot. A gasit plosnite pe pereti. Salteaua continea alte cateva mii de plosnite, iar pe corpul pacientului se gaseau... plosnite. In fiecare noapte, acestea au supt sangele acestui barbat.

Apartamentul a fost tratat de serviciul de deratizari, iar sase luni mai tarziu anemia barbatului a fost tratata.

Cu multi ani in urma, plosnitele erau atat de frecvente incat s-a creat si o zicala " Sa dormi bine, nu lasa plosnitele sa te afecteze". Insa plosnitele au fost aproape eradicate cu cativa ani in urma de insecticidul DTT, care a ucis majoritatea insectelor.

Apoi, cand DTT-ul a fost interzis pentru ca era toxic pentru oameni, plosnitele au revenit. Astazi, ceea ce ucide un gandac nu poate ucide aceasta creatura maro-roscat care are doar 5 milimetri.

Astazi, luand in considerare calatoriile internationale, exista intotdeauna posibilitatea sa ne intorcem acasa cu plosnite pe haine sau in bagaje. De aceea trebuie sa facem o verificare atenta cand despachetam. Daca vedem pete de sange pe lenjeria de pat, sa ne gandim la posibiltatea de a avea plosnite. Din fericire, plosnitele nu transmit boli la oameni, insa pot consuma cantitati considerabile de sange.

Felicitari daca ati ajuns la acest diagnostic! Sper ca acest articol nu v-a cauzat mancarimi. Insa merita sa ne reamintim ca aceasta mica creatura taratoare se intoarce printre noi.

Dr. Gifford-Jones este un jurnalist de medicina care practica medicina privata in Toronto. Site-ul sau este Mydoctor. ca/gifford-jones

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor