Care au fost cele mai mari cheltuieli cu politicile pe piaţa muncii

Cele mai mari sume din totalul cheltuielilor cu politicile pe piaţa muncii au fost, în 2011, cele cu indemnizaţiile de şomaj. Pentru persoanele fără un loc de muncă au fost alocate 1,64 miliarde de lei, ceea ce reprezintă trei sferturi din totalul cheltuielilor.
(photos.com)
Cristina Boiangiu
28.09.2012

Cele mai mari sume din totalul cheltuielilor cu politicile pe piaţa muncii au fost, în 2011, cele cu indemnizaţiile de şomaj. Pentru persoanele fără un loc de muncă au fost alocate 1,28 miliarde de lei, ceea ce reprezintă trei sferturi din totalul cheltuielilor.

Cheltuielile cu politicile pe piaţa muncii, de 1,64 miliarde lei, au reprezentat 0,28% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Costul mediu lunar al forţei de muncă a fost anul trecut de 2.569 lei pentru un salariat, în creştere cu 3,7% faţă de anul precedent.

"Comparativ cu media pe economie, se observă abateri semnificative pe activităţi economice, valori pozitive înregistrându-se în activităţi precum intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractivă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, informaţii şi comunicaţii (de 2 ori), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice ( 41%), transport şi depozitare ( 9,5%), administraţie publică ( 5,5%). În celelalte, activităţi costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe ţară, cel mai scăzut fiind în hoteluri şi restaurante (-43,3%)", se spune în comunicatul INS.

Câştigul salarial mediu net lunar a fost în 2011 de 1.444 lei, în creştere cu 3,8% faţă de 2010, în timp ce salariul mediu brut a ajuns la 1.980 lei, cu 4,1% mai mare decât nivelul anului precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor