Cardiologi din Frankfurt, despre daunele provocate de Covid asupra inimii: "Este mult mai mult decât ne-am temut"

. (gov.md)
Andrei Popescu
12.08.2020

Doi cardiologi de la Spitalul Universitar din Frankfurt şi echipa lor au examinat 100 de persoane care s-au vindecat de Covid iar rezultatul studiului a produs îngrijorări la nivel mondial, a relatat publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de Rador.

În timpul studiului, cardiologii Eike Nagel şi Valentina Puntmann au stocat imagini RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) care vizau inimile subiecţilor şi au descoperit modificări inflamatorii ale inimii la 78 dintre pacienţii examinaţi şi inflamaţii active ale muşchiului cardiac la aproximativ 60 de pacienţi.

“Este mult mai mult decât ne-am temut”, a declarat Eike Nagel, directorul Institutului de Imagistică Cardiovasculară Experimentală de la Spitalul Universitar din Frankfurt.

“Am vrut să împărtăşim cât mai repede descoperirile”, a afirmat la rândul ei Valentina Puntmann, directorul adjunct al institutului respectiv.

Cercetătorii au rezumat şi publicat în câteva zile rezultatele studiului pentru a-i face pe medicii din întreaga lume conştienţi de problemă şi pentru a-i determina să caute forme adecvate de terapie. În ciuda unor erori statistice minore, potrivit cercetătorilor, principala descoperire a studiului rămâne aceeaşi: boala provocată de coronavirus, chiar într-o formă uşoară şi fără simptome, poate afecta inima. În prezent, cercetătorii consideră că coronavirusul “Wuhan” declanşează un proces autoimun dăunător, care provoacă probleme cardiace.

Majoritatea celor care au luat parte la studiu au avut doar simptome uşoare. Astfel, 67 dintre subiecţi au declarat că s-au vindecat acasă, 33 dintre cei infectaţi au avut nevoie de spitalizare iar doi au primit ventilaţie artificială. În urma unui apel adresat de clinica universitară, 47 de femei şi 53 de bărbaţi s-au oferit să participe la testări, majoritatea având vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani.

Totodată, cercetătorii au stocat imagini cardiace de la alţi 100 de participanţi la studiu care nu au fost depistaţi ca având coronavirus. Cei din acest grup au fost selectaţi astfel încât să se potrivească în ceea ce priveşte vârsta, sexul, bolile anterioare şi greutatea cu pacienţii care au avut virusul.

Modificările identificate la nivelul inimii, pe care le au majoritatea pacienţilor anterior infectaţi, sunt deocamdată doar observaţii, “observaţii terifiante”, după cum spune Eike Nagel. Rezultatul nu este, totuşi, surprinzător, din cauză că mulţi pacienţi s-au plâns de simptome nespecifice după ce au trecut prin boala generată de coronavirus, a precizat Nagel, care a relatat cazul unui tânăr care acum oboseşte foarte tare când urcă aceleaşi scări pe care, înaintea infectării, obişnuia să le sară.

Participanţii la studiu în cazul cărora s-au observat modificări cardiace sunt în prezent îngrijiţi de clinica universitară. Totuşi, în multe dintre cazuri, pacienţilor nu li se poate oferi în prezent un tratament standardizat, a declarat Eike Nagel, din cauză că inflamaţia muşchilor cardiaci a fost diagnosticată prin RMN într-un stadiu foarte timpuriu. În principiu, acest lucru este bun, dar şi destul de atipic pentru tabloul clinic. De obicei, pacienţilor li se punea un astfel de diagnostic numai după ce dezvoltau simptome exacte, când inflamaţia se afla într-un stadiu foarte avansat, pentru care sunt folosite medicamente puternice, posibil prea puternice pentru inflamaţia uşoară identificată în timpul acestui studiu.

“În medicină, deseori aşteptăm până când oamenii vin cu simptome care se încadrează într-un tablou clinic tipic. Rareori reparăm sau prevenim”, a mai declarat, în mod critic, Nagel.

Cercetătorii doresc să continue studiile, pentru a dezvolta tratamente care să funcţioneze fie asupra unei inflamaţii a muşchilor cardiaci, inflamaţie diagnosticată timpuriu, fie care pot fi administrate profilactic. Totuşi, cercetătorii sunt siguri de un lucru: dacă rămâne netratată, o astfel de inflamaţie poate duce la insuficienţă cardiacă.

În mod surprinzător, mulţi dintre participanţii la studiu au fost liniştiţi de rezultate pentru că au aflat în sfârşit de ce mai au în continuare simptome neplăcute, după cum a susţinut Valentina Puntmann, adăugând că “avem grijă de ei, învăţăm împreună”.

Cei doi cardiologi germani speră că studiul poate fi continuat şi în alte locaţii, fapt care ar putea să prevină posibile concluzii greşite.

“Nu va ajuta să luăm în considerare pe toţi cei care nu se simt complet vindecaţi după coronavirus. Uneori este nevoie doar de timp pentru o recuperare completă şi asta poate dura foarte mult”, a conchis cardiologul Eike Nagel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor