Carbohidratii sunt o veste proasta pentru creier
Boala lui Alzheimer este caracterizata prin construirea in creier a unei proteine cunoscute sub numele de beta-amiloida. Fara a fi surprinzator, beta-amiloida a fost vizata de companiile farmaceutice. Eli Lilly a produs medicamentul Semagacestat, care a facut o treaba bunicica in intarzierea sintezei beta-amiloidei.
Totusi, in testari, Semagacestat a accelerat declinul functionarii creierului la cei care l-au folosit. Am aflat de acest lucru cand am citit o analiza in editia din aprilie a Jurnalului European de Medicina Interna, cu titlul “Nutritia si boala lui Alzheimer: Rolul nociv al dietei cu multi carbohidrati.”
Un punct major in acea analiza este acesta: colesterolul si grasimile sunt cu adevarat importante pentru creier. Analiza arata ca creierul, desi are doar aproximativ 2% din greutatea corporala, contine aproximativ un sfert din colesterolul total din corp.
Autorii au evidentiat mai multe roluri ale colesterolului pentru creier, incluzand in cazul sinapselor — bresa prin care o celula poate comunica cu alta celula. Comunicarea se face prin neurotransmitatori, care sunt eliberati de o celula nervoasa si plutesc prin bresa sinaptica pentru a aplica efectul asupra nervului adiacent.
Autorii rezuma importanta colesterolului in creier: colesterolul este necesar peste tot in creier ca antioxidant, izolator electric (pentru a preveni scurgerile de ioni), ca un esafod structural pentru reteua neuronala si ca o componenta functionala a tuturor membranelor.
Colesterolul este de asemenea utilizat in invelirea si livrarea sinaptica a neurotransmitatorilor. De asemenea joaca un rol important in formarea si functionarea sinapselor din creier.
De asemenea, creierul utilizeaza in mod activ colesterol LDL (lipoproteine cu densitate joasa). Acest lucru sugereaza faptul ca colesterolul este dorit in creier si face ceva util. Interesant, un defect de gena care duce la o absortie defectuoasa de colesterol de catre creier este de asemenea asociat cu un risc ridicat pentru boala lui Alzheimer.
Autorii acestei analize subliniaza de asemenea ca fluidul care circula in interiorul si in jurul creierului si a coloanei spinale (fluidul cerebrospinal) la persoanele cu boala lui Alzheimer are un continut scazut de colesterol si alte grasimi, comparativ cu persoanele fara aceasta boala. De asemenea, s-a descoperit ca cei care au niveluri scazute de colesterol sunt expusi unui risc mai mare pentru dementa.
Autorii analizei sustin ca aparent carbohidratii cresc nivelurile de zahar din sange. Iar zaharul, in forma glucozei sau fructozei, poate dauna tesuturilor prin formarea unor produsi avansati de glicolizare (AGE). Daunele produse de AGE pot afecta colesterolul LDL si absortia sa in creier.
Autorii analizei noteaza de asemenea ca persoanele cu diabet de Tip 2 (care tind sa aiba niveluri ridicate de zahar in sange) au un risc de 2 pana la 5 ori mai mare de a dezvolta boala lui Alzheimer. S-a sugerat ca problema fundamentala de aici este disponibilitatea afectata de colesterol in creier.
Ce am aflat din aceasta analiza:
• Creierul nostru are nevoie de colesterol.
• O dieta cu multi carbohidrati este probabil sa determine primirea unei cantitati mai mari de colesterol de catre creierul nostru.
Dr. John Briffa este un doctor si autor care locuieste in Londra, avand un interes in nutritie si medicina naturala. Website-ul sau este http://www.drbriffa.com/ .