Caracterele chinezeşti - scrieri transmise de către zei

Pină în prezent nu se cunoaşte exact când anume a apărut sistemul de scriere chinez, cînd a apărut limba chineză.
Epoch Times România
22.06.2010

Pină în prezent nu se cunoaşte exact când anume a apărut sistemul de scriere chinez, cînd a apărut limba chineză. Există dovezi că aceasta s-ar fi întâmplat în timpul dinastiei Yin (1401-1122 i.e.n.), dar există şi o legendă care spune că scrisul chinezesc (caligrafia) a fost inventat de un istoric al împăratului ceresc Huangdi, pe nume Tsan Tse, cu 4000 de ani în urmă.

"Tsan Tse a inventat hieroglifele, ocazie cu care Cerul a presărat pământul cu mei, iar spiritele rele plângeau nopţi în şir" — spune legenda despre caracterele chinezeşti.

Un renumit savant şi caligraf al epocii dinastiei Tang (618 - 907 e.n.), Yu Shinan, a spus următoarele despre invenţia caracterelor chinezeşti a lui Tsan Tse : "El a creat şase tipuri de trăsături ale hieroglifelor, luând drept model contururile munţilor şi pâraielor, râurilor şi mărilor, urmele dragonilor şi şerpilor, păsărilor şi animalelor.

Celebrul scriitor şi pictor Zhang Yanyuan, al dinastiei Tang, a explicat cum trebuie de înţeles acest fapt în istoria apariţiei limbii chineze şi caracterelor chinezeşti: "Cerul nu mai putea în continuare să păstreze secretele sale faţă de oameni. Oamenii, învăţând hieroglifele, puteau deja să discearnă tainele cereşti. Este similar cu un fericit act de providenţă, unde seminţele de mei se presara singure din cer.

Legenda mai spune că datorită caracterelor chinezeşti omul a primit posibilitatea de a cunoaşte principiile şi legile fundamentale ale lumii. Spiritele rele nu mai puteau la fel de uşor să înşele oamenii şi să-i mintă, de aceea plângeau.

Caracterele chinezeşti sunt o adevărată comoară a culturii chinezeşti. Chinezii vorbesc despre "unitatea dintre Cer şi fiinţă umană", ceea ce îşi găseşte oglindirea şi în hieroglife.

Cele mai vechi caractere chinezeşti au fost scrise în limba chineză pe carapacea broaştelor ţestoase şi pe oasele de bou. Acestea sunt numite "tszyaguven", ceea ce în traducere literală înseamnă "text pe carapace şi oase”. Apoi, după apariţia tehnologiei de topire a bronzului, hieroglifele se scriau pe vase de bronz. Ele erau numite "tszinven", ceea ce înseamnă "text pe bronz”.

12 caractere chineze ale inscripţiei antice "tszyaguven" indică animalele din zodiacul chinezesc. Sub fiecare semn este scris omologul său în scrierea modernă (simplificată). Caracterele reprezintă (de la stânga la dreapta, de sus în jos): şobolan, bou, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, capră, maimuţă, cocoş, câine, porc.

Numărul de caractere, la fel ca şi caracterele însăşi, erau într-o continuă schimbare. Cel mai mare număr de caractere a fost colectat în cartea "Ji Yun", creată în timpul dinastiei Sun. Această compilaţie conţine 53.525 caractere chinezeşti, care reprezintă fenomenul limbii chineze.

În timpul dezvoltării scrisului hieroglific, au început să apară diferite stiluri de caligrafie, cum ar fi: "Zhuang", "Lishu", "Sin", "Cao", "Kai", etc. Ulterior, caligrafia s-a transformat într-un fel de artă cu normele sale stricte. De exemplu, fiecare caracter chinez trebuie să se încadreze strict într-un pătrat, de o anumită mărime; elementele caracterului trebuie neapărat să fie scrise de sus în jos şi de la stânga la dreapta; mai întâi se scriu elementele orizontale şi apoi cele verticale, etc. În China, până în prezent, se consideră că atât calităţile cât şi caracterul omului sunt reflectate în caligrafia acestuia. În cele mai vechi timpuri, cei care doreau să se angajeze, prezentau nu un Curriculum, ca acum, ci doar caligrafia lor, după care angajatorul chibzuia dacă să ia această persoană la lucru sau nu.

În China, după acapararea puterii de către Partidul Comunist, au avut loc reforme asupra caligrafiei. Ca urmare, scrierea multor caractere chinezeşti a fost foarte simplificată şi ele au fost denumite caractere "simplificate".

Caligrafia tradiţională chineză se scrie de sus în jos, de la dreapta la stânga, inscripţiile de asemenea puteau fi scrise pe orizontală, de la dreapta la stânga. În prezent, în China Continentală s-a trecut la caracterele simplificate şi la forma "vestică" de scriere - pe orizontală de la stânga la dreapta. Totuşi în Taiwan au păstrat stilul vechi de scriere şi folosesc caracterele tradiţionale chinezeşti.

Pentru a citi un ziar în limba chineză, trebuie să cunoşti aproximativ 3.000 de caractere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor