Cand aveti dubii, taiati-o
O alunita benigna sau un melanom malign? Intrebarea este importanta din moment ce numarul de cazuri de melanom continua sa creasca.
Este socant ca incidenta cazurilor noi este acum mai mare decat numarul total de cancer la san, pulmonar, de prostata si intestinal. Deci cum puteti preveni sa muriti de aceasta boala?
Dr. Allan Halpern, sef al departamentului de dermatologie al Centrului Oncologic Memorial Sloan-Kettering din New York, spune ca persoanele care au 50 sau mai multe alunite pe corp au un risc mai mare de a dezvolta melanom. In plus, riscul creste daca aveti parul blond sau roscat, ochii albastri sau verzi, sau tendinta de a va arde cu usurinta. Este, de asemenea, mai sigur, daca nu aveti pistrui.
Halpern adauga faptul ca copiii care au parte de arsuri solare la o varsta frageda, pe care nu le vor uita niciodata, prezinta, de asemenea, un risc mai mare ca sunt cei care s-au jucat in aer liber mai multe veri.
Mentalitatea macho sau gandul ca "nu mi se va intampla mie", predispun barbatii la un risc mai mare decat femeile.
Oamenii de culoare au o rata de deces mai mare de melanom decat cei cu pielea mai deschisa la culoare. Motivul principal este ca melanoamele sunt mai putin probabil detectate pana cand nu ajung intr-un stadiu avansat. Ei au, de asemenea, mai multe sanse sa faca melanoame pe zone ale corpului unde sunt mai greu de detectat, cum ar fi talpile.
Cum puteti sa faceti diferenta dintre o alunita benigna si una care va poate ucide? Uneori este la fel de usor ca rasturnarea unui bustean, deoarece aspectul sau este dramatic. De exemplu, melanoamele pot avea o varietate de culori. Unele sunt negre si mai intunecate in zona exterioara.
Altele contin un amestec de culori: alb, violet, albastru sau rosu. Aproape toate alunitele periculoase au marje neregulate sau nedeterminate. Si cele mai multe sunt mai mari decat guma de la capatul unui creion.
Dr. Halpern avertizeaza ca ar trebui sa ne ingrijoram daca o alunita dezvolta o senzatie de furnicaturi sau de mancarime, creste, devine ulcerata sau sangereaza usor.
Problema este ca unele melanoamele au nuanta pielii si sunt greu de detectat chiar si de experti. Cu cativa ani in urma, un studiu a aratat ca dermatologii, chirurgii plastici si chirurgii nu au reusit sa diagnosticheze 35 la suta din cazuri!
Daca aveti dubii, taiati-le, deoarece asta v-ar putea salva viata.
Deci, exista o maxima chirurgicala mai veche de care este intelept sa se tina seama in cazurile discutabile. "Daca aveti dubii, taiati-o." Nici un doctor nu vrea sa scoata un apendice normal, dar accizarea unei alunite suspecte nu dauneaza nimanui, chiar daca diagnosticul final este benign.
Pentru a reduce rata de deces din cauza melanomului, este important sa se faca o verificare anuala a corpului. Dar din moment ce trebuie sa fiti Houdini pentru a va vedea spatele, gasiti un partener dispus sa va ajute. Apoi, daca exista dubii, consultati medicul dumneavoastra.
Cu ani in urma, dupa ce am vazut cum un prieten a murit de melanom, sotia mea si cu mine ne-am decis sa consultam un dermatolog. Asistenta lui a spus, "Vreti sa fiti examinati impreuna?" M-am gandit, "De ce nu? Se va economisi din timpul medicului." Asa ca mi-am scos totul cu exceptia pantalonilor scurti.
Sotia mea a replicat: "Cu siguranta, nu iti imaginezi ca ma voi dezbraca si voi sta aici dezbracata cand intra medicul!"
"Va scuti din timp," am spus. Dar n-am castigat dezbaterea.
Cu toate acestea daca va verificati alunitele, exista si vesti bune. Rata de cinci ani de supravietuire pentru melanoame este de 98 la suta in cazul in care sunt tratate la timp, inainte de metastaze la ganglionii limfatici.
Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical cu un cabinet medical privat in Toronto. Site-ul sau este DocGiff.com El poate fi contactat la Info@docgiff.com