Cancelarul Merkel se impune şi amână uniunea bancară (revista presei spaniole)

Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
19.10.2012

Cea mai relevantă veste de la summitul UE de la Bruxelles apare pe primele pagini ale cotidienelor spaniole: cancelarul german Angela Merkel a reuşit să se impună şi să amâne uniunea bancară a statelor din zona euro pentru anul 2014. De asemenea, planul de salvare financiară pentru Spania a fost un alt subiect discutat la Bruxelles, după cum scriu ziarele spaniole.

Salvarea pentru Spania sporeşte tensiunile dintre Germania şi Franţa, iar Merkel reuşeşte să amâne pentru 2014 recapitalizarea directă a băncilor ţărilor din zona euro. Potrivit El Pais, preşedintele francez François Hollande a acuzat-o pe Angela Merkel că amână aceste măsuri din 'interesele electorale', iar aceasta din urmă arată că vrea să deţină ultimul atu cu privire la condiţiile uniunii bancare.

Merkel nu cedează şi amână uniunea bancară pentru 2014, scrie la rândul său şi cotidianul ABC, care observă de asemenea cum şefa executivului de la Berlin a decis să adapteze implementarea mecanismului de supraveghere bancară în funcţie de data alegerilor parlamentare din Germania.

Cotidianul La Vanguardia semnalează pe prima pagină a ediţiei tipărite de vineri tot vestea că Merkel reuşeşte să se impună şi să amâne uniunea bancară, în ciuda presiunilor venite din partea Franţei, pentru accelerarea calendarului. De asemenea, cotidianul citat mai scrie că guvernul spaniol exclude posibilitatea unui plan de salvare financiară urgentă şi a solicitat mai mult acces la credite, pe pieţe.

Criza euro crapă axa Franţa-Germania, observă cotidianul catalan El Periodico. Acesta relatează cum Merkel şi Hollande s-au confruntat asupra uniunii bancare şi măsurilor de austeritate, iar ajutorul financiar pentru Spania s-a aflat din nou pe agenda summitului european.

Cotidianul La Razon scrie şi vineri despre situaţia din Catalonia, şi cum şeful executivului regional, Artur Mas, ar cheltui banii destinaţi salvării financiare a aşa-numitei 'naţiuni catalane' şi nu ar respecta condiţiile în schimbul cărora primeşte cele 5,43 de miliarde de euro din Fondul de lichidităţi pentru comunităţile autonome spaniole. Pe de altă parte, cotidianul menţionat publică o fotografie din cadrul manifestaţiilor din învăţământ şi comentează: aşa îşi educă părinţii din Ceapa (asociaţia părinţilor elevilor) copiii; susţin nerepetarea claselor, eliminarea autorităţii profesorului, şi interzicerea religiei în sălile de clasă.

La rândul său, El Mundo aduce în atenţie vineri pe prima pagină o altă chestiune din Catalonia. Corpul de poliţie local - Los Mossos - avertizează că nu vor acţiona împotriva legii. Cotidianul spaniol comentează astfel că, în procesul de tranziţie naţională început de Artur Mas şi destinat independenţei Cataloniei faţă de Spania, au început deja confruntările, după această poziţie luată de poliţia locală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor