Cancelarul german îşi schimbă dramatic poziţia privind datoria elenă
alte articole
Începând cu 2010, Merkel a cerut Fondului Monetar Internaţional (FMI) să joace un rol cheie în soluţionarea crizei datoriei greceşti.
Dar, pe baza noilor planuri prezentate de partidul ei, s-ar putea ca FMI să adopte un rol mult mai mic în programele de salvare financiară (bailout) viitoare.
Uniunea Creştin Democrată (CDU) doreşte ca fondul de bailout al zonei euro – Mecanismul European de Stabilitate (MES) – să fie extins în mod semnificativ.
Noul plan a fost dezvăluit în declaraţia partidului înaintea alegerilor germane din luna septembrie.
Angela Merkel, în vârstă de 62 de ani, urmăreşte să obţină sprijin pentru a câştiga cel de-al patrulea mandat în funcţia de cancelar al Germaniei.
CDU speră că MES va juca un “rol mai puternic, poate chiar un rol unic” în soluţionarea problemelor înfruntate de naţiunile zonei euro.
În declaraţie se adaugă: “Suntem pregătiţi să dezvoltăm treptat zona euro împreună cu noul guvern francez, de exemplu prin crearea unui fond valutar propriu”.
O astfel de mişcare va fi probabil susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron, care doreşte o integrare suplimentară a zonei euro.
După ce a fost ales preşedinte al Franţei în luna mai, politicianul de centru în vârstă de 39 de ani a promis că va promova reforme majore în sânul Uniunii Europene “deoarece Franţa are nevoie de acest lucru”.
Ministrul german de Finanţe a declarat săptămâna trecută că Germania, UE şi FMI nu au convenit dacă datoria Greciei este sustenabilă.
Wolfgang Schaeuble a afirmat: “Am recunoscut cu toţii că cea de-a treia tranşă din pachetul de bailout al Greciei va fi ultima cu participarea FMI”.
De asemenea, oficialul german a precizat că Grecia va fi forţată să părăsească zona euro înainte să i se ofere o reducere a datoriei.