Campanie electorală cu bani din şpăgi: Deputatul PSD Ion Stan, ridicat de procurorii DNA
alte articole
UPDATE Deputatul Ion Stan a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile, după ce a fost acuzat de fapte de corupţie. DNA a anunţat că a început urmărirea penală a lui Ion Stan, după ce acesta ar fi cerut, de la un om de afaceri care l-a denunţat, 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorală, în schimbul influenţei pentru obţinerea unor contracte.
În acelaşi dosar, este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.
În perioada 12-14 noiembrie 2012, Stan a pretins de la un denunţător 130.000 lei, bani destinaţi pentru achiziţionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi pentru cumpărarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare, informează DNA.
Deputatul a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.
Stan a declarat că nu a fost ridicat de ofiţerii anticorupţie, ci s-ar fi prezentat de bună voie, urmând să revină vineri, pentru a da o declaraţie în dosarul penal în care este cercetat.
"Este vorba despre un denunţ pentru trafic de influenţă. Urmează să revin mâine (vineri - n.r.), pentru a se prezenta documentele care sunt în dosar şi să fac declaraţiile de vigoare. Am răspuns citaţiei de a veni astăzi (joi - n.r.) la DNA, mâine voi veni din nou, pentru că eu consider că sunt nevinovat. Nu e vorba decât de trafic. (...) Nu vreau să vă spun nimic până mâine. Nu am promis nimănui nimic, nu am promis la nimeni", a afirmat Stan.
Deputatul candidează din partea USL pentru un nou mandat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.
***
Deputatul PSD Ion Stan a fost ridicat de procurorii anticorupţie şi a fost dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat. Stan, care este şi vicepreşedintele comisiei SRI din Parlament, este acuzat de trafic de influenţă, relatează Realitatea TV.
Parlamentarul ar fi pretins 1,3 milioane de lei unui om de afaceri pentru a-l ajuta să obţină contracte cu statul. Din primele cercetări a rezultat că ar fi primit deja 750.000 de lei, însă nu a fost organizat un flagrant.
"Am fost şocat de această chestiune întâmplată azi. Îi ştiu pe Stan ca fiind un om cu o experienţă foarte mare, mai ales în comisiile de responsabilitate maximă. Cred că este o pată foarte grea pentru Parlament şi pentru o comisie care are în responsabilitatea ei lucruri foarte importante pentru România. Lucrurile trebuie să se desfăşoare aşa cum cere justiţia română. Nu consider pe nimeni vinovat până la proba contrarie", a declarat, la Realitatea TV, preşedintele Comisiei SRI, Cezar Preda.
Ion Stan deţine cinci terenuri intravilane şi mai multe case, conform declaraţiei de avere. Terenurile sunt situate în Târgovişte, Costineşti şi în comuna Brăneşti din judeţul Dâmboviţa. Parlamentarul deţine o casă în Târgovişte, cu o suprafaţă de 261 mp, un apartament în Costineşti şi o casă de vacanţă în comuna Brăneşti, judeţul Dâmboviţa. În bancă, deputatul are 28 078, 61 lei şi mai are în posesie o Dacia Duster.
Nu este singurul caz de parlamentar audiat pentru fapte de corupţie. În urmă cu câteva săptămâni, deputatul PDL Alin Trăşculescu a fost şi el acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit, printr-un intermediar, şpagă de la un om de afaceri pentru a-i înlesni obţinerea unor contracte de la stat. În cazul lui Trăşculescu s-a cerut ridicarea imunităţii pentru a putea fi cercetat de justiţie. Înainte ca Parlamentul să încuviinţeze arestarea sa preventivă, deputatul şi-a dat demisia şi a fost apoi chemat la DNA pentru a fi audiat.