Căminele goale afectează un număr tot mai mare de vârstnici din China

Două femei în vârstă cerşec pe un drum aglomerat în Shanghai, în decembrie 2006. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)
Jane Lin & Li Zhen
15.03.2013

În China, familia tradiţională era un amalgam de mai multe generaţii care locuiau într-o singură gospodărie, copiii îngrijindu-i pe părinţii lor în vârstă. Acest lucru s-a schimbat de câteva decenii, dar problema a ajuns în prezent într-un punct critic, vârstnicii din unele zone rurale ţinând o sticlă cu pesticid la îndemână în cazul în care se îmbolnăvesc şi nu are cine să aibă grijă de ei.

Astăzi, îmbătrânirea societăţii chineze, combinată cu absenţa copiilor, lipsa structurilor sociale pentru îngrijirea persoanelor în vârstă şi lipsa pensiilor au dus la un număr în creştere de bătrâni care trebuie să se descurce singuri. Ei au fost porecliţi "persoane cu căminele goale".

Statisticile prezintă dimensiunea şi caracterul urgent al problemei. Comitetul Naţional de Gerontologie din China a afirmat la sfârşitul anului 2012 că în anul următor cei peste 60 de ani vor depăşi 200 de milioane de persoane, iar până în 2050 aproximativ o treime din populaţie va fi în vârstă, a raportat agenţia de ştiri Xinhua.

Creşterea înregistrată în segmentul populaţiei în vârstă din China este dublă faţă de cea din ţările dezvoltate, potrivit unui raport al Cotidianului Poporului. Proporţia dintre persoanele în vârstă şi persoanele mai tinere a fost denaturată de politica unui singur copil, ducând la mai puţini tineri şi mai mulţi bătrâni în comparaţie cu alte ţări.

În anul 2004 existau 23,4 milioane de persoane cu căminele goale, ale căror copii nu erau acasă ca să aibă grijă de ei, deoarece se aflau într-o altă zonă pentru a munci, a relatat Xinhua. În ianuarie 2013, Cotidianul Poporului a scris că din 178 de milioane de chinezi cu vârste de peste 60 de ani, aproximativ jumătate sunt singuri.

Vârstnicii din mediul rural sunt foarte afectaţi

Jason Ma, un comentator pe probleme sociale din China, consideră că numărul de vârstnici care au rămas în gospodăriile goale din zonele rurale ar putea fi de aproximativ 100 de milioane.

El dă vina pe politica unui singur copil a Partidului Comunist pentru această problemă. China a implementat politica unui singur copil în 1980, iar în următorii cinci-zece ani, părinţii acestor copii vor ajunge bătrâni. "În acel moment, rata căminelor goale din China rurală va depăşi 70 la sută şi va avea consecinţe sociale uriaşe", a declarat Ma pentru NTD.

Deşi 70 - 80 la sută din bătrânii Chinei locuiesc în zonele rurale, în conformitate cu Ma, pensiile sunt disponibile doar pentru locuitorii oraşului. Vârstnicii de la ţară nu sunt integraţi în sistemul existent de asistenţă socială. "Durerile lor sunt invizibile pentru societate. Ei nu au nici voce, nici perspective", a declarat Ma.

Cercetările confirmă declaraţiile lui Ma. Un studiu comun din 2012 efectuat de Şcoala de Finanţe de la Universitatea de Finanţe şi Economie Anhui şi de Centrul de Cercetare pentru Asigurări şi Asistenţă Socială de la Universitatea Sud-Vestică de Finanţe şi Economie a indicat că în 2010 doar 32,17 la sută dintre persoanele vârstnice din mediul rural aveau un plan de pensii privat.

Pe parcursul anilor cu o creştere economică anuală de 20 - 30 de procente, regimul nu a reuşit să pună în aplicare un sistem de asigurare socială care să se ocupe de întreaga populaţie, a declarat Ma.

Sinuciderea

Ma a spus că multe persoane în vârstă din zonele rurale, care nu sunt acceptate de niciun sistem de îngrijire a persoanelor în vârstă, nu au altă opţiune decât să moară atunci când se confruntă cu probleme acute de sănătate. De exemplu, în provincia Hunan, care este relativ bogată, mulţi bătrâni din zonele rurale au păstrat o sticlă cu pesticide din circuitul agricol pentru cazul în care nu vor putea plăti pentru tratamentele medicale, a declarat Ma.

Rata de sinucidere în rândul persoanelor în vârstă din China rurală este de cinci ori mai mare decât cea din mediul urban, în conformitate cu Fei Lipeng, director executiv al Centrului de Cercetare şi Prevenire a Sinuciderii din Beijing, care a declarat pentru ziarul chinez financiar Caixin în 2010.

Li Baoku, preşedintele Fundaţiei pentru evoluţia persoanelor în vârstă din China, a declarat că rata de suicid în rândul vârstnicilor din mediul rural depăşeşte de patru-cinci ori media mondială.

În regiunea Jingshan din provincia Hubei, există chiar şi case sau peşteri de suicid, pregătite pentru cei care doresc să se omoare. "Un număr mare de vârstnici bolnavi nu au vrut să fie o povară pentru copiii lor şi au ales să îşi pună capăt vieţii", a spus Li.

Politica unui singur copil

Demograful Yi Fuxian estimează că au existat 218 milioane de familii cu un singur copil între 1975 şi 2010. Recensământul din 2000 a arătat că la fiecare 10.000 de nou-născuţi, 463 mor înainte de 25 de ani. Acest lucru înseamnă că peste 10 milioane copii vor muri înainte de a ajunge la 25 de ani.

Rezultatul alarmant va fi următorul: în viitorul apropiat vor exista peste 10 milioane de familii fără un fiu sau o fiică adultă care să aibă grijă de părinţii bătrâni, potrivit Times Beijing.

Îmbătrânirea rapidă a societăţii chineze este rezultatul politicii unui singur copil a Partidului Comunist, care a fost implementată timp de peste 30 de ani, a explicat Ma. Numărul de nou-născuţi din China nu îi mai pot înlocui pe cei care mor, lucru ce nu a fost prevăzut de planificatorii centrali ai Partidului.

Mulţi economişti cred că China ar fi trebuit să pună capăt politicii unui singur copil cu un deceniu în urmă. "Dacă nu se face nimic pentru a schimba asta acum, poporul chinez se va confrunta cu consecinţe dezastruoase", susţine Ma.

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 21 de limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor