Călugări budişti din Tailanda călătoresc cu avion privat cu gadget-uri de lux (video)

Doi călugări budişti călătorind la bordul unui avion privat şi în posesia de gadget-uri scumpe sunt protagoniştii unui videoclip postat pe YouTube, care a declanşat o controversă în Tailanda cu privire la stilul de viaţă al clerului "naţional”.
Mioara Stoica
17.06.2013

Doi călugări budişti călătorind la bordul unui avion privat şi în posesia de gadget-uri scumpe sunt protagoniştii unui videoclip postat pe YouTube, care a declanşat o controversă în Tailanda cu privire la stilul de viaţă al clerului "naţional”. Călătoria este cel mai recent incident dintr-o serie de incidente, care în ultimii ani au scos în evidenţă contradicţiile între tradiţionala imagine de budism şi "ispitele" oferite de modernitate şi de putere.

În film, care într-un timp scurt, a primit peste 200.000 de vizualizări pe internet, doi călugări din provincia Sisaket (nord-est), se pregatesc să decoleze în jetul lor, relaxaţi pe scaune de pluş şi protejaţi de ochelari de soare stil „Top Gun". Pe scaunul de alături este vizibilă o geantă Louis Vuitton, în timp ce unul dintre călugări este absorbit în a asculta muzica de pe iPod-ul său.

Călugării - unul dintre ei se află acum în Franţa pentru un "tur religios" - s-au apărat susţinând că zborul le-a fost oferit de unul dintre credincioşi. Controversa a dus la o "mustrare" a unuia dintre călugări din partea ''Biroului Naţional de Budism". Comportamentul lor a fost judecat drept „nepotrivit” de directorul Nopparat Benjawattantnun, care însă a adăugat că aceasta „nu constituie o încălcare a Codului monacal şi deci nu va rezulta în îndepărtarea lor”.

Tailanda, cu cele 68 de milioane de locuitori - dintre care 95% sunt budişti - este ţara cu cel mai mare număr de budişti din lume, aproximativ 61 de milioane. Anul trecut, mai mult de 300 de călugări au fost acuzaţi în mod oficial de către Biroul Naţional de Budism, de ofense începând cu consumul de alcool pâna la relaţii cu femei. În unele cazuri extreme, aceste încălcări au dus la eliminarea lor din ordinul budist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor