Cadrele didactice pot învăţa gratuit metode moderne de educare a elevilor. Înscrieri până pe 1 aprilie
alte articole
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor putea învăţa metode moderne de predare pe care le vor aplica apoi la clasă, cu ajutorul programelor internaţionale de educaţie pentru viaţă şi carieră pentru Curriculum la Decizia Şcolii.
Înscrierile la aceste programe au început şi se desfăşoară până pe 1 aprilie, au anunţat reprezentanţii Junior Achievement România (JA). Ei au precizat că profesorii beneficiază gratuit de un pachet complet pentru derularea programului la clasă: materiale (manuale pentru profesori şi elevi, auxiliare), training şi consultanţă la implementare, proiect educaţional, pre-/post-testare, instrumente de evaluare pe parcursul programului, certificate de participare la program.
Educatorii şi profesorii pot opta pentru implementarea programelor ca opţional (curriculum la decizia şcolii) pentru anul şcolar 2013-2014.
“Pentru a se înscrie la aceste programe, profesorii au nevoie de acordul şcolii, după care vor urma sesiuni de training, vor primi materiale, vor desfăşura activităţi la clasă şi în comunitate. Activităţile sunt interactive, se vor realiza proiecte la clasă, jocuri de rol, simulări online, elevii vor fi solicitaţi să facă ceva, li se oferă concepte etc. Am avut o cerere destul de mare pentru acest tip de programe”, a declarat, pentru Epoch Times, Lucian Grămescu, manager de operaţiuni la Junior Achievement România.
Programele se mai numesc "learning by doing" ( n.r. “a învăţa făcând”) şi sunt realizate pe cinci categorii educaţionale: antreprenoriat şi afaceri, profesie şi carieră, etică şi responsabilitate, finanţe şi servicii financiare, sănătate şi viaţă activă pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal.
Training online
“Trainingul se va desfăşura online şi va avea două părţi – introducere în metodologie şi apoi în modulul ales. Cadrele didactice au la îndemână ghidul profesorului prin care li se explică modul în care se implementează fiecare activitate, iar instructajul durează una-două săptămâni. Pentru programele mai dificile, cum sunt cele în care elevii creează diferite produse, se face monitorizare şi se acordă consultanţă continuă. La programe participă consultanţi voluntari care fac vizite la clase şi prezintă importanţa educaţiei – cât de mult a însemnat pentru ei educaţia, iar elevii vor merge la locul de muncă al acestora pentru a vedea cum se lucrează acolo. Consultanţii vor oferi şi feed-back la propunerile de idei de afaceri ale elevilor”, a precizat Lucian Grămescu.
Profesorii care participă la programe vor beneficia de acces la reţeaua internaţionala a celor 121 de ţări participante la programele Junior Achievement. Ei vor putea primi în vizită, la şcoală, consultanţi voluntari din companii şi instituţii partenere.
“Prin conţinutul aplicat al programelor, metodele didactice moderne folosite de profesori şi experienţele profesionale ale consultanţilor voluntari împărtăşite la ora de clasă, precum şi prin competiţiile, evenimentele şi activităţile practice ale programelor, tinerii îşi dezvoltă abilităţi esenţiale pentru carieră şi viaţă şi se pregătesc din timpul şcolii pentru viitoarea carieră şi economia de piaţă de la cele mai mici vârste”, au precizat organizatorii.
În anul şcolar 2012-2013, aproximativ 2.900 de cadre didactice şi peste 150.000 de elevi din 390 de localităţi participă gratuit la aceste programe, implementate în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Programele se aplică în peste 1.000 de instituţii de învăţământ şi au demarat în 2003.
“Cel mai important impact al programelor este că se foloseşte conceptul “learning by doing” care este mai atractiv pentru copii, ei înţeleg lucrurile mai bine, cum ar fi conceptul de antreprenoriat. Pentru cadrele didactice se oferă recunoaştere a activităţii efectuate în cadrul programelor şi acestea primesc certificate de implementare, recunoscute de Ministerul Educaţiei. Elevii pot participa la concursuri, cum ar fi Compania Anului, şi la Job Shadow Day, în care ei merg pentru a vedea cum se lucrează la diferite firme”, a afirmat Lucian Grămescu.