Cabinetul de miniştri a aprobat Strategia naţională de dezvoltare a societăţii informaţionale "Moldova Digitală 2020"
Cabinetul de miniştri a aprobat Strategia naţională de dezvoltare a societăţii informaţionale "Moldova Digitală 2020", cu scopul de a crea condiţii propice pentru dezvoltarea în Republica Moldova a unei societăţi informaţionale. Potrivit "Infotag", ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat, miercuri, în cadrul şedinţei, că implementarea Strategiei va permite dezvoltarea şi utilizarea largă a potenţialului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor de către instituţiile publice, mediul de afaceri şi cetăţeni.
"În rezultat, se va îmbunătăţi calitatea guvernării, serviciile pentru populaţie şi mediul de afaceri, se va diminua nivelul corupţiei şi va creşte competitivitatea economiei", a spus ministrul.
Autorităţile speră că odată cu implementarea Strategiei, până în anul 2020 Republica Moldova se va poziţiona printre primele 50 de ţări în clasamentele internaţionale la capitolul dezvoltarea TIC, dezvoltarea E-Guvernării etc. Totodată, toate localităţile din ţară vor avea cel puţin un punct de bandă largă. Cel puţin 75% dintre cetăţeni vor fi utilizatori de Internet, 100% din serviciile publice care pot fi prestate electronic vor fi disponibile on-line, 100% din arhive, documente de stare civilă, patrimoniu cultural şi ştiinţific vor fi digitalizate. De asemenea, autorităţile îşi propun ca cel puţin 60% din populaţie să folosească semnătura digitală, 20% să facă cumpărături on-line şi 100% din populaţie să aibă acces la televiziunea digitală terestră.
Ministrul a menţionat că la acest moment este dificil de a stabili costurile de implementare a Strategiei, precizând că acestea vor fi stabilite pe parcurs. La elaborarea documentului au participat experţi din Suedia şi Coreea de Sud, dar şi din cadrul mai multor instituţii internaţionale.
Tot miercuri, Guvernul a aprobat Strategia "Inovaţii pentru competitivitate" care prevede asigurarea unui cadru consistent de politici pentru sporirea competitivităţii internaţionale a ţării şi edificarea unei economii bazate pe cunoaştere, prin dezvoltarea capitalului uman, prin consolidarea capacităţilor firmelor moldoveneşti de a absorbi, genera şi difuza inovaţii şi prin interconectarea mai strânsă a acestora cu centrele universitare şi de cercetare.