CAB: Infracţiunile comise de Năstase sunt grave. Funcţiile deţinute de acesta ar fi trebuit să impună o conduită integră

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Infracţiunile comise de fostul premier Adrian Năstase sunt grave, caracterizate printr-un pericol social ridicat, iar funcţiile politice deţinute de acesta ar fi trebuit să-i impună o conduită "integră", reiese din motivarea sentinţei din 24 iunie a Curţii de Apel Bucureşti, atunci când Adrian Năstase a primit un spor de pedeapsă de 6 luni la cei patru ani de închisoare primiţi în urma contopirii pedepselor în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul Calităţii".

Potrivit Curţii de Apel Bucureşti, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au luat decizia de a nu acorda un spor de pedeapsă pentru că au analizat doar circumstanţele personale ale lui Năstase şi nu infracţiunile comise de acesta, potrivit agerpres.ro.

"Prima instanţă a dat eficienţă numai circumstanţelor personale ale petentului, referindu-se la lipsa antecedentelor penale, la atitudinea acestuia faţă de membrii familiei sale, la nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică, la conduita sa după comiterea faptelor, concretizată în prezentarea în faţa organelor de urmărire penală şi instanţelor de judecată, nesustragerea de la urmărire penală sau de la judecată, buna conduită ulterioară săvârşirii ultimei fapte, prezentarea sa în vederea începerii executării pedepsei aplicate prin ultima hotărâre de condamnare, precum şi vârsta înaintată. Nesustragerea de la urmărire penală, de la judecată şi de la executarea pedepselor nu poate constitui un criteriu care să fie avut în vedere la stabilirea pedepsei rezultante în cazul contopirii, ci reprezintă o conduită normală, pe care orice persoană aflată sub imperiul unor proceduri de natură penală trebuie să o aibă, în caz contrar existând sancţiuni distincte prevăzute de lege", reiese din motivarea instanţei.

Pe de altă parte, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti sunt de părere că situaţia trebuie analizată în contextul infracţiunilor comise de fostul premier şi de funcţiile politice deţinute de acesta, care ar fi trebuit să impună o anume conduită şi integritate.

"Nu trebuie ignorat nici faptul că infracţiunile pentru care a fost condamnat petentul sunt infracţiuni grave, caracterizate printr-un pericol social ridicat, şi anume infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie, comise tocmai în considerarea funcţiilor pe care petentul le deţinea - preşedinte de partid, respectiv prim-ministru, funcţii de o deosebită importanţă şi care impun o conduită integră. De aceea, elementele amintite de judecătorul fondului privind latura profesională şi culturală a personalităţii petentului nu pot fi considerate ca având un caracter pozitiv, întrucât, cu atât mai mult, o persoană cu o astfel de pregătire, aflată în înalte funcţii politice şi publice, ar trebui să fie un exemplu de probitate pentru societate", precizează magistraţii.

Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul "Zambaccian" că, în perioada 2002-2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. Pe 6 ianuarie 2014, fostul premier a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne