Bulibăşeala clasei pregătitoare: "O văd necesară în cadrul grădiniţei, nu al şcolii", spune Victor Ponta
alte articole
După modelul altor ţări cu învăţământ performant, ideea introducerii clasei zero în ciclul primar s-a aplicat fără să fie experimentată în prealabil şi nici nu a fost pregătită suficient de bine, astfel încât le-a dat dureri de cap multor părinţi. Aflat la deschiderea anului şcolar luni, la Târgu Jiu, premierul Victor Ponta a spus că, în opinia sa, clasa pregătitoare ar trebui trecută în cadrul grădiniţei.
"Clasa pregătitoare o văd, de anul viitor, necesară şi utilă, dar tot în cadrul grădiniţei şi nu în cadrul şcolii. Cred că anul acesta ne-am grăbit puţin. Cred că am dat multe bătăi de cap părinţilor. Trebuie să rămână încă un an acolo unde au început grădiniţa, după care, când vin la şcoală, în clasa I, să fie cât mai bine pregătiţi", a precizat Victor Ponta la Colegiul “Spiru Haret” din Târgu Jiu.
Premierul a enumerat apoi câteva dintre priorităţile Guvernului pentru sistemul şcolar: siguranţa în şcoli şi modul în care sunt trataţi profesorii.
"Sunt absolut convins că, în România şi în lumea în care trăim, fără a avea o şcoală performantă niciunul dintre aceşti copii nu are o şansă adevărată în viaţă. Aseară băiatul meu mă întreba dacă nu pot să amân şcoala cu o săptâmână sau două şi i-am spus că dacă îşi doreşte cu adevărat putem să o amânăm de tot sau să nu mai meargă deloc, dar l-am întrebat ce face fără şi a spus da, ai dreptate trebuie să merg la şcoală", a mai spus premierul.
„Şcoala românească trebuie să ţină pasul cu ce se întâmplă în lume. Trebuie să-i încurajm pe copiii noştri să ştie să se adapteze la lumea modernă” a adăugat premierul.
Şi ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a participat la o ceremonie de deschidere în acelaşi oraş, la Şcoala Generală nr. 4.
Ecaterina Andronescu: "Ne gândim să întoarcem clasa pregătitoare la grădiniţă"
Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a afirmat, luni, la Târgu-Jiu, că eforturile pentru amenajarea claselor pregătitoare au fost "extraordinare", întrucât în urmă cu două-trei luni "nu exista absolut nimic".
Totodată, ea a mai spus că, după primul semestru, se va face o evaluare în care va fi luată în considerare revenirea clasei zero la grădiniţă.
"După primul semestru, vom face o evaluare şi ne gândim să întoarcem clasa pregătitoare la grădiniţă. Ea să rămână în învăţământul obligatoriu pentru că este normal ca, înainte de şcoală, copilul să intre într-o formă de pregătire, dar, sigur, trebuie să înlăturăm aceste aspecte despre care am vorbit şi să redăm spaţiile destinaţiilor pentru care ele au fost făcute", a precizat Andronescu.
Problemele clasei pregătitoare
Ceea ce s-a aplicat în acest an şcolar - trecerea grupei pregătitoare la ciclul primar şi, implicit, transformarea ei în clasa zero - a fost prevăzut în Legea educaţiei din 2010. Astfel, cel puţin teoretic, de la intrarea în vigoare a legii şi până în prezent era timp suficient pentru a pregăti clasa zero, însă până la urmă aproape totul a fost improvizat pe ultima sută de metri, cu multe detalii neclare.
Astfel, pentru a-şi putea înscrie copiii la şcoala dorită, mulţi părinţii au fost nevoiţi să recurgă la a oferi "atenţii" şi să apeleze la diverse trucuri precum schimbarea domiciliului sau a etniei ori, în ultimă instanţă, divorţul.
Conform datelor Ministerului Educaţiei, există 127.665 de copii în clasa pregătitoare şi 171.885 în clasa I. Pentru aceştia, şcolile au avut nevoie de spaţii suplimentare în care să-şi organizeze noile clase, iar în unele cazuri directorii au renunţat la cancelarii sau la unele laboratoare de fizică, biologie sau chimie.
Şcolile au avut nevoie de spaţii suplimentare în care să-şi organizeze noile clase, iar în unele cazuri directorii au renunţat la cancelarii sau la unele laboratoare de fizică, biologie sau chimie.
Totodată, pregătirea clasei zero a adus o serie de probleme legate de licitaţiile pentru mobilier şi materiale didactice, de cadrele didactice necesare şi de instruirea acestora. Astfel, pentru a acoperi necesarul de personal, conducerile inspectoratelor au fost nevoite să angajeze suplinitori sau să readucă în şcoli cadre didactice pensionate, care să predea la clasele a II-a, a III-a sau a IV-a.
Ce învaţă copiii în clasa zero
Ca programă şcolară, în clasa pregătitoare copilul va învăţa tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Totodată, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase.
Elevii nu vor da niciun fel de testări şi nu vor primi note şi calificative în clasa pregătitoare, iar evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar, sub forma unui raport scris întocmit de învăţător.
Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei
Referitor la problema clasei pregătitoare, am cerut un punct de vedere de la ministerul de resort, care ne-a fost trimis de Biroul de presă:
"Anul şcolar 2012 - 2013 aduce cel puţin două noutăţi importante - clasa pregătitoare şi Bacalaureatul profesional. Conform Legii Educaţiei Naţionale, trebuie să debutăm cu acest nou proiect numit clasa pregătitoare, după un efort susţinut pe toată perioada verii, într-un timp relativ scurt, care a presupus pregătirea a peste 8.000 de cadre didactice la nivelul întregii ţări, achiziţionarea mobilierului special pentru cei mici, crearea materialelor didactice necesare învăţării.
Şcolile au făcut eforturi considerabile pentru ca toţi elevii să înveţe în condiţii cât mai bune, sacrificând de multe ori laboratoare sau săli de sport. Părinţii au făcut şi ei efortul de a găsi soluţii convenabile celor mici pentru orele de după şcoală. Ministerul propune extinderea programului after-school sau, acolo unde este posibil, integrarea celor mici în regim de semi-internat.
În orice caz, după primul semestru vom avea o analiză clară a punctelor slabe şi a celor pozitive în privinţa clasei pregătitoare pentru a putea decide dacă va rămâne în şcoală sau va trece la grădiniţă. Un lucru este cert însă: ea nu va dispărea!
Cu cât copiii sunt integraţi mai de timpuriu în sistemul de educaţie, cu atât le cresc şansele unei adaptări adecvate la viaţa socială, cu atât le cresc şansele la o utilizare corectă şi productivă a propriei inteligenţe". (Ioana Stătescu)