Noul an şcolar în Capitală: 30 de şcoli fără autorizaţie, deficit de personal de 35%
alte articole
Noul an şcolar va începe în mai puţin de două săptămâni, iar 20 dintre şcolile din Capitală nu au încă autorizaţiile necesare, 20 dintre ele neprimind drept de funcţionare din cauza igienei deficitare pe care o prezentau. În plus, pentru clasele pregătitoare există în prezent un deficit de personal de 35%, informează publicaţia online B365.
Autorizaţia nu a fost dată în aceste 30 de unităţi de învăţământ din cauza lipsei personalului medical, igienei deficitare, lipsa circuitelor sanitare, iluminatului precar şi nefinalizarea proceselor de reabilitare.
Cu toate acestea, conform oficialilor Inspectoratului Şcolar General al Municipiului Bucureşti şi Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, spre deosebire de ceilalţi ani există un progres în pregătirea unităţilor şcolarei trecuţi în pregătirea unităţilor de învăţământ. Dacă în acest an în Capitală sunt 30 de şcoli care nu au primit autorizaţie de funcţionare, în aceeaşi perioadă a anului precendent, erau 76 de unităţi de învăţământ care nu aveau autorizaţii. Pe de altă parte, anul acesta, pe 17 septembrie, o serie de şcoli nu vor avea parte de elevi, din cauza că nu au fost încă finalizate lucrările de reparaţie şi reabilitare. Astfel, elevii vor fi mutaţi la şcolile din vecinătate sau vor putea desfăşura orele de curs în anumite corpuri de clădire.
Directorul executive în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti se declară mulţumit de gradul de igienă din şcoli, spunând că pregătirile făcute până în prezent nu lasă de dorit ca în ceilalţi ani. Potrivit lui Pleşea, printre cele mai întâlnite probleme de igienă sunt grupurile sanitare necorespunzătoare şi pereţii.
În ceea ce priveşte clasa pregătitoare problemele încă sunt prezente, motiv pentru care a şi fost amânat cu o săptămână anul şcolar 2012-2013, pentru a da răgaz Inspectoratului Şcolar să finalizeze pregătirile pentru "clasa 0". Astfel, faţă de acum o săptămână când personalul pentru clasa 0 era de numai 50% din totalul necesar, până în prezent, în urma angajărilor făcute, deficitul cadrelor didactice pentru clasele pregătitoare a fost redus până la 35%.
Legat tot de clasa pregătitoare există şi problema lipsei mobilierului în sălile de curs şi a spaţiului în care clasele ar urma sa-şi desfăşoare activitatea. Conform lui lui Constantin Trăistaru, Inspector Şcolar General al Municipiului Bucureşti (ISMB), ambele probleme sunt în curs de soluţionare.
"Amânarea cu o săptămână a începerii anului şcolar ne-a dat mai mult timp pentru a reuşi să finalizăm pregătirile legate de Clasa 0. Astfel, problema spaţiului a fost analizată, de la caz la caz şi rezolvată în limita posibilităţilor. Spre exemplu, la Colegiul Naţional I. L. Caragiale au fost identificate mai multe saşi de clasă unde au fost mutată activitatea unei grădiniţe şi identificarea unor spaţii în şcoli «depopulate» unde au fost mutate mai multe clase, iar la Şcoala nr. 56 a fost mărit numărul maxim de elevi dintr-o grupă pentru a nu fi nevoie să se ţină cursuri în trei schimburi. De asemenea, 80% din mobilierul necesar a fost deja achiziţionat şi instalat în sălile de clasă. Nu s-a făcut un plan de şcolarizare, nu s-a făcut pentru implementare, nu a avut loc o discuţie cu directorii unităţilor de învăţământ la alocarea claselor la nivelul şcolilor pentru a analiza problema spaţiilor. Cu toate acestea, clasa 0 aduce un avantaj pentru părinţi în faptul că a rezolvat problema înscrierii la grădiniţă”, a precizat Constantin Trăistaru.
De asemenea, potrivit lui şefului ISMB, pentru prevenirea infracţionalităţii atât în interiorul şcolilor, cât şi în jurul acestora, unităţile de învăţământ preuniversitar din Capitală au fost dotate cu 3.000 de camere video.