Bulgaria vrea să expulzeze o mie de refugiaţi

Autorităţile bulgare vor transfera refugiaţii care s-au bătut cu poliţiştii joi într-o tabără din Harmanli în centre închise şi vor expulza o parte din ei în Afganistan, ţara din care provin, a anunţat premierul Boiko Borisov, citat de Reuters.
Ciocniri violente între poliţie şi imigranţi la un centru de primire a refugiaţilor din oraşul bulgar Harmanli, 24 noiembrie 2016. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
27.11.2016

Peste 400 de oameni care au cerut azil în Bulgaria s-au răsculat pentru că nu li s-a permis să părăsească tabăra de refugiaţi de la graniţa cu Turcia unde fuseseră cazaţi. Protestatarii au fost arestaţi de poliţiştii bulgari în noaptea de joi spre vineri după ce au incendiat cauciucuri şi au aruncat cu pietre în poliţişti.

Poliţiştii au folosit tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc împotriva acestora, iar ministerul de interne a anunţat că 24 de poliţişti au fost răniţi.Tabăra de la Harmanli este cea mai mare din Bulgaria şi găzduieşte aproximativ 3.000 de refugiaţi.

”Sunt îngrijorat. Vedeţi că nu a mai rămas nicio fereastră nespartă. Oamenii care au comis aceste acte de vandalism vor răspunde în faţa justiţiei. Cei care nu vor să respecte regulile vor fi izolaţi şi expulzaţi cât de repede posibil”, a spus Borisov, care şi-a amânat o vizită în Ungaria din pricina revoltei.

”În baza acordului dintre Uniunea Europeană şi Afganistan, am cerut un avion şi vom începe să expulzăm o parte dintre ei către ţara de origine. Cât despre restul, cei care au încălcat legea şi ordinea publică vor fi trimişi în tabere închise”, a afirmat premierul bulgar.

Borisov a cerut locuitorilor din Harmanli să rămână calmi şi să evite să-i provoace pe refugiaţi, după ce un grup de bulgari a protestat şi a cerut închiderea taberei. Premierul bulgar a mai anunţat că de anul viitor în tabăra din Harmanli nu vor mai fi primite decât familii de sirieni.

El s-a referit şi la liderul protestelor refugiaţilor, care ar fi un afgan ce fusese închis în Germania pentru comerţ cu droguri, iar apoi a fost expulzat în Bulgaria în urmă cu patru luni. În prezent acesta a fost reţinut şi urmează să fie expulzat.

Săptămâna trecută, localnici şi reprezentanţi ai partidelor naţionaliste au organizat proteste faţă de prezenţa taberei în oraşul din sudul Bulgariei după ce câteva reportaje din presa bulgară au relatat despre migranţii care ar avea boli de piele contagioase.

Tensiunile au cauzat închiderea temporară a taberei pentru ca reprezentanţii ministerului sănătăţii să poată lua măsuri, însă specialiştii au spus că zvonurile despre bolile de piele fuseseră mult exagerate şi că nu exista niciun risc pentru sănătatea publică.

Bulgaria a construit un gard la graniţa cu Turcia şi a intensificat controalele pentru a controla afluxul de refugiaţi şi migranţi care trec ilegal frontiera. Aproximativ 17.000 de oameni au fost reţinuţi în primele 10 luni ale lui 2016, cu o treime mai puţini decât în 2015.
În ciuda scăderii numărului refugiaţilor şi migranţilor, naţionaliştii bulgari au organizat mai multe proteste în ultimele luni pentru a cere închiderea imediată a centrelor pentru refugiaţi şi expulzare lor în Turcia.

Mulţi dintre refugiaţii din Harmanli au cerut să li se permită să treacă în Serbia, însă ministrul de interne a spus că acest lucru este practic imposibil şi a intensificat prezenţa poliţiştilor în oraşul bulgar.

Reamintim că în luna octombrie au avut loc proteste în tabăra în care sunt găzduiţi 3.000 de refugiaţi. Afganii au cerut permisiunea de a-şi continua drumul spre Europa de Vest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor