Bulgaria ştie unde se află cei trei presupuşi terorişti de la Burgas
alte articole
Îi cunoaştem pe cei trei complici ai atacatorului de la Burgas şi ştim unde se află, a declarat miercuri directorul Direcţiei generale pentru lupta împotriva crimei organizate, Stanimir Florov, citat de publicaţia electronică Dnevnik.
Potrivit acestuia, toţi cei trei presupuşi terorişti se află în acelaşi stat şi Bulgaria se va adresa autorităţilor din ţara respectivă pentru a cere asistenţa lor. Totodată, Florov a afirmat că, deocamdată, nu sunt date cu privire la identitatea atacatorului care şi-a pierdut viaţa în explozie. Asta înseamnă că persoana respectivă nu este în baza noastră de date şi nici în cea a Interpolului şi Europolului, a mai declarat Stanimir Florov.
Două dintre persoanele implicate în atentatul antiisraelian de la Burgas fac parte din facţiunea militară a Hezbollah, a anunţat marţi ministrul bulgar de interne Ţvetan Ţvetanov, fiind pentru prima dată când Bulgaria a acuzat direct mişcarea şiită libaneză pentru atacul terorist de la 18 iulie 2012 în care şi-au pierdut viaţa cinci turişti israelieni şi un bulgar.
Serviciul Europol a difuzat un comunicat oficial prin care confirmă concluziile anchetei bulgare, după cum a informat miercuri postul naţional de radio de la Sofia. Europol a făcut totuşi precizarea că urmează să se facă o concluzie finală în ceea ce priveşte responsabilitatea pentru atentat.
'Ne-am trezit cu Hezbollah la uşă', titrează Standart. Ziarul aminteşte faptul că ministrul de interne Ţvetanov, care a participat marţi la şedinţa Consiliului Naţional pentru Apărarea Ţării convocată de preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, a declarat că cele trei persoane, despre care există dovezi că au legătură cu atentatul, au folosit acte de identitate care s-au dovedit a fi contrafăcute cu originea în statul Michigan. Cei trei bărbaţi au fost în Bulgaria în perioada 28 iunie-18 iulie 2012 şi au folosit documente contrafăcute pentru a închiria autoturisme. Doi dintre presupuşii terorişti locuiesc în Liban din anul 2006, unul dintre ei având cetăţenia australiană, iar celălalt - canadiană. Actele contrafăcute au fost fabricate în Liban. Cei trei au intrat în Bulgaria cu documentele lor autentice, dar în interiorul ţării le-au folosit pe cele contrafăcute, a spus Ţvetanov.
Aceste afirmaţii au provocat nemulţumire în rândul opoziţiei bulgare, care a acuzat guvernul că a cedat presiunii din partea Israelului şi Statelor Unite, care încă din primele ore de după atentat au acuzat Hezbollah, insistând ca UE să urmeze exemplul lor şi să includă mişcarea libaneză pe lista organizaţiilor teroriste.
Ziarul Sega comentează că anunţul făcut de guvernul bulgar ar legitima o intervenţie militară împotriva Iranului care finanţează Hezbollah. Dezvăluirile făcute de autorităţile bulgare au provocat imediat o reacţie internaţională: SUA şi Israelul au salutat 'fermitatea autorităţilor bulgare'. Hezbollah a respins acuzaţiile, iar înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a spus cu prudenţă că Uniunea va căuta un răspuns potrivit şi că cei responsabili vor fi predaţi justiţiei. Afirmaţiile Bulgariei au pus UE într-o poziţie delicată pentru că Franţa şi Germania nu sunt de acord cu întreprinderea unor măsuri drastice faţă de Hezbollah. Franţa se teme că în acest caz comunitatea francofonă din Liban ar fi în pericol, în timp ce îngrijorările Germaniei sunt legate de faptul că gruparea are mulţi adepţi pe teritoriul Uniunii Europene care de ani de zile strâng fonduri pentru finanţarea activităţii sale şi ar putea organiza o contralovitură în Europa.