Bulgaria şi România au prea multe interese comune pentru a-şi deteriora bunele relaţii de vecinătate

Bulgaria şi România se ciondănesc în termeni amicali cu privire la graniţa lor maritimă, pe controversata suprafaţă de 17 kilometri pătraţi presupunându-se că s-ar afla importante zăcăminte petroliere şi gazifere. Bulgaria şi România doresc rezolvarea rapidă a acestei chestiuni, scrie cotidianul austriac Die Presse în ediţia de miercuri.
Romania - Bulgaria. (www.crossed-flag-pins.com)
Epoch Times România
11.04.2012

Bulgaria şi România se ciondănesc în termeni amicali cu privire la graniţa lor maritimă, pe controversata suprafaţă de 17 kilometri pătraţi presupunându-se că s-ar afla importante zăcăminte petroliere şi gazifere. Bulgaria şi România doresc rezolvarea rapidă a acestei chestiuni, scrie cotidianul austriac Die Presse în ediţia de miercuri.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Cristian Diaconescu, depune eforturi intense pentru a calma furtuna pe care chiar el a stârnit-o. Cristian Diaconescu se bazează pe faptul că se va putea ajunge rapid la un acord cu privire la frontiera de stat. 'Nu există un conflict teritorial' între Sofia şi Bucureşti, a afirmat el, adăugând că această chestiune nu este un motiv de ceartă, ci de negocieri.

Prin declaraţia din luna martie făcută într-o emisiune la Digi 24, Diaconescu a reaprins o discuţie ce datează de aproape două decenii privind frontiera maritimă dintre cele două state membre UE. 'Există o zonă în litigiu (cu Bulgaria - n.r.) în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state. Este drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, cu interese comune pe foarte multe domenii, nu văd de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate', a spus Cristian Diaconescu. 'Nu trebuie nimeni să se supere, nu trebuie nimeni să se enerveze pentru că sunt domenii de interes naţional pentru ambele state şi care la un moment dat ar trebui totuşi să fie rezolvate pentru că iată apar, să spunem, probleme de exploatare, de concesiune', a afirmat ministrul de externe.

Partidul ultranaţionalist bulgar Ataka a reacţionat la discursul ministrului român de externe. Interesele economice ale Bucureştiului şi zăcămintele de gaz şi petrol din Marea Neagră reprezintă în acest caz 'pretenţiile nefondate' ale vecinilor (Bulgariei) faţă de teritoriul bulgăresc, a afirmat liderul partidului, Volen Siderov. În cadrul unei demonstraţii organizate în faţa Ambasadei României a Sofia, partidul cu o poziţie anti-europeană a cerut Bruxellesului să impună sancţiuni Bucureştiului.

Deşi propunerea lui Diaconescu a stârnit mare agitaţie şi în presa bulgară, nici Sofia şi nici Bucureştiul nu doresc o escaladare a disputei privind graniţa maritină. Fie că este vorba despre dorinţa comună de a adera la spaţiul Schengen, blocată în ambele cazuri de opoziţia Olandei, sau despre proiecte bilaterale precum finalizarea lucrărilor de construcţie pentru cel de al doilea pod peste Dunăre de la Vidin, Bulgaria şi România au prea multe interese comune şi prea multe preocupări de ordin intern pentru a-şi strica bunele relaţii de vecinătate din cauza unui litigiu privind frontiera.

Pe ambele maluri ale Dunării s-a încercat o relaxare a valurilor de indignare. Conflictele teritoriale sunt absurde în secolul al XXI-lea, a afirmat premierul bulgar Boiko Borisov. Bucureştiul şi Sofia împărtăşesc aceleaşi valori europene şi vor rezolva rapid această chestiune, a asigurat şi şeful statului bulgar, Rosen Plevneliev.

Dar chiar şi în cazul în care aceşti doi vecini vor începe să discute despre graniţa lor maritină bogată în petrol în deplină prietenie prin runde nesfârşite de negocieri, acest litigiu este alimentat de interese concrete. Graniţa maritimă devine din ce în ce mai interesantă pentru ambele state nu numai datorită presupuselor zăcăminte petroliere şi gazifere, ci şi celor două proiecte de gazoducte, South Stream şi Nabucco, notează Die Presse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor