În anul 2020, unul din patru bulgari pe piaţa muncii va fi de etnie romă (presa bulgară)
alte articole
În anul 2020 unul din patru bulgari angajaţi pe piaţa muncii din ţară va fi de etnie romă, scrie marţi cotidianul sofiot Novinar. Anunţul a fost făcut de vicepremierul şi ministrul internelor în guvernul de la Sofia, Ţvetan Ţvetanov, care a participat luni la o conferinţă dedicată integrării romilor ce avut loc în oraşul Montana (nord-vest).
Ţvetanov a citat datele recensământului populaţiei din anul 2011, potrivit cărora în Bulgaria trăiesc 325.000 de romi, ceea ce reprezintă 4,9% din populaţia ţării. În rândul copiilor de până la 9 ani, ponderea copiilor romi este mult mai mare - de 20,8%. Romii reprezintă 18,3% dintre tinerii cu vârste între 10 şi 29 ani. Faptul că prezenţa romilor pe piaţa muncii este în creştere obligă autorităţile să lucreze activ pentru educaţia copiilor din această etnie, a spus Ţvetanov. Ministrul a subliniat că Bulgaria a adoptat o strategie naţională pentru integrarea romilor pentru perioada 2012-2020.
În altă ordine de idei, cotidianul Standart scrie că Maria Boiadjiska, viceprimar al capitalei bulgare Sofia şi-a anunţat luni seară demisia din cauza incidentului în care un om de ştiinţă a decedat recent sfâşiat de câini vagabonzi la Sofia. Influentul profesor de economie Botio Tacikov (87 de ani) a decedat duminică la spital la zece zile după ce fusese atacat de circa 15 câini în timp ce se plimba prin zona în care locuia. Ziarul informează că luni chiar în faţa clădirii primăriei generale a capitalei bulgare a avut loc un nou incident provocat de un câine comunitar care a muşcat o tânără.
Cotidianul Dnevnik anunţă însă în ediţia sa electronică că primarul general al Sofiei Iordanka Fandâkova a declarat în dimineaţa de marţi că nu va accepta demisia viceprimarului. Fandâkova a spus că Boiadjiiska este persoana ce a lucrat foarte mult în ultimii doi ani pentru soluţionarea problemei câinilor fără stăpân. Incidentul cu profesorul Tacikov dovedeşte că sunt necesare măsuri mai ferme, a spus primarul, adăugând că ea iubeşte animalele şi nu va sprijini o abordare inumană. Incidentul tragic în care şi-a pierdut viaţa omul de ştiinţă a reaprins discuţiile vechi în Bulgaria dacă câinii vagabonzi ar trebui eutanasiaţi sau înmulţirea lor să fie controlată prin castrare, aşa cum se procedează în prezent.