Participanţii la exerciţiile militare Blackseafor urmăresc obiective diferite

La Marea Neagră continuă faza activă a exerciţiilor militare ale Grupului de Cooperare Blackseafor, sub comanda reprezentantului Flotei Militare a Federaţiei Ruse, căpitanul de rang I, Iuri Zemski. Marţi, 10 aprilie, navele grupului încep trecerea din portul românesc Constanţa în cel ucrainean Sevastopol, exersând în acest timp tactici comune.
Epoch Times România
10.04.2012

La Marea Neagră continuă faza activă a exerciţiilor militare ale Grupului de Cooperare Blackseafor, sub comanda reprezentantului Flotei Militare a Federaţiei Ruse, căpitanul de rang I, Iuri Zemski. Marţi, 10 aprilie, navele grupului încep trecerea din portul românesc Constanţa în cel ucrainean Sevastopol, exersând în acest timp tactici comune. Respectivele manevre se organizează în baza acordului încheiat la 2 aprilie 2011, la Istanbul, între ţările cu ieşire la Marea Neagră: Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, şi urmăresc obiective umanitare. Însă, potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, aceste exerciţii nu sunt lipsite de contradicţii militaro-politice şi corespund doar parţial obiectivelor trasate.

De peste 10 ani, ţările de la Marea Neagră desfăşoară împreună operaţiuni cu caracter de căutare şi salvare, de luptă împotriva pirateriei şi teroriştilor, organizează acţiuni anti-mină şi umanitare, precum şi în vederea protejării mediului înconjurător. Cu toate acestea, o asemenea cooperare nu a dus la preîntâmpinarea conflictelor din regiune şi nu a soluţionat contradicţiile politico-militare existente, consideră cotidianul rus.

În pofida caracterului umanitar al exerciţiilor, la manevrele din acest an nu participă nave ale Georgiei. În afară de aceasta, cu excepţia Ucrainei şi Rusiei, ceilalţi participanţi sunt ţări membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care urmăresc la Marea Neagră obiective militare oarecum diferite, legate inclusiv de amplasarea în această zonă a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă, subliniază cotidianul rus.

Spre deosebire de recenta iniţiativă a Georgiei în vederea renunţării la cooperarea cu Rusia în cadrul Tratatului 'Open Skies', la participarea în operaţiunile grupului Blackseafor Tbilisi a renunţat încă din august 2008, după declanşarea conflictului armat din Abhazia. De atunci, doar o singură dată - la jubileul de 10 ani de la crearea Blackseafor - nava 'Suhumi' a pazei de coastă georgiene a participat la manevrele grupului (în aprilie 2011, în Turcia) şi a vizitat portul Sevastopol, însă niciun port rusesc.

În acest an, însă, ofiţeri georgieni participă la exerciţiile Grupului de cooperare navală la bordul navelor Turciei şi României, care acţionează conform planurilor Blackseafor-2012, precizează Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit expertului ucrainean Aleksei Poltorakov, între participanţii Blackseafor există şi în ziua de zi contradicţii nesoluţionate. Rusia şi Turcia sunt interesate în dezvoltarea Blackseafor în calitate de factor care să ţină în frâu prezenţa SUA la Marea Neagră, în timp ce, în opinia expertului, România şi Bulgaria sunt interesate mai degrabă în întărirea prezenţei americane şi în dezvoltarea sistemului american antirachetă, inclusiv prin intermediul elementelor de la Marea Neagră. La ora actuală, cele mai tensionate rămân relaţiile ruso-georgiene, dar şi cele româno-ucrainene, este de părere Poltorakov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor