Bulgaria: Guvernul precedent a folosit instituţiile statului pentru reglarea de conturi (presa bulgară)
alte articole
Raportul pe justiţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prezentat la 18 iulie 2012 de Comisia Europeană (CE), evalua pozitiv activitatea Comisiei independente însărcinate cu lupta împotriva conflictelor de interese în administraţia publică din Bulgaria (KPUKI). Ani la rând, în fiecare raport, executivul comunitar a criticat în termeni duri Bulgaria pentru lipsa instituţiilor care să prevină conflictele de interese. Interesant este ce va comenta Comisia acum, după ce Parchetul bulgar a dezvăluit că KPUKI a fost folosită pentru reglare de conturi cu adversarii politici şi economici, scrie vineri cotidianul sofiot Sega.
Ziarul citează un paragraf din raportul pentru Bulgaria prezentat de CE în urmă cu exact un an: 'Înfiinţarea Comisiei independente însărcinate cu lupta împotriva conflictelor de interese în administraţia publică a dus la o creştere impresionantă a semnalelor de conflicte de interese, comisia a ieşit cu mai multe decizii, dar până acum s-a încheiat doar un singur dosar. În primele 15 luni de existenţă, comisia a făcut faţă provocărilor şi a acţionat repede, dar încă nu a reuşit să se impună prin decizii convingătoare în unele dosare importante. Alte neajunsuri sunt imposibilitatea să se întreprindă măsuri după semnale anonime. KPUKI trebuie să demonstreze că este în stare să iasă cu decizii bine argumentate în dosare importante'.
Preşedintele KPUKI, Filip Zlatanov, a fost inculpat în această săptămână pentru nereguli în exercitarea funcţiei. Principala probă deţinută de anchetatori este un carnet al lui Zlatanov în care au fost descoperite mai multe menţiuni, precum 'fără grabă', 'de acţionat' sau 'de dat o lovitură', legate de rapoartele privind anchetele pe care le conducea. Potrivit procurorilor, aceste menţiuni îi erau cel mai adesea dictate de un (o) anume I.F., care ar putea fi Iskra Fidosova, fosta şefă a grupului parlamentar al partidului conservator GERB, care a guvernat ţara în perioada 2009-2013. Pe fondul acestui scandal, Fidosova şi-a depus joi demisia din conducerea partidului GERB şi a anunţat că va renunţa la locul de parlamentar.
În agenda lui Zlatanov figurau de asemenea iniţialele Ţ.Ţ. şi B.B., care ar putea corespunde lui Ţvetan Ţvetanov, fost ministru de interne, şi lui Boiko Borisov, fost premier. Potrivit ziarului Sega, carnetul lui Zlatanov nu face decât să confirme informaţia că un număr mic de personalităţi din conducerea GERB deţineau controlul total asupra statului. Oricine îndrăznea să li se opună devenea imediat ţinta întregii puterii statului şi nu numai el, ci şi familia, rudele şi prietenii lui deveneau obiect al verificărilor, anchetelor şi percheziţiilor.
Este interesant, de exemplu, că în agenda lui Zlatanov sunt rezoluţii diferite la adresa foştilor miniştri din cabinetul premierului Boiko Borisov. În faţa numelui fostului ministru al economiei, Traicio Traikov, care după ce a fost demis din guvern şi-a permis să-l critice pe Borisov, scrie 'de acţionat', iar în faţa numelui fostului ministru al învăţământului Serghei Ignatov - 'este de ajuns că a fost demis'.
Întrebarea importantă este dacă o structură mică şi fără mare importanţă precum KPUKI a fost folosită în acest fel, care a fost rolul Ministerului de Interne, al Agenţiei de securitate naţională şi al Parchetului în acest joc de reglare de conturi cu adversarii politici, mai scrie Sega.