Bulgaria: Disidentul Edvin Sugarev, aflat în greva foamei, se află în condiţii de sănătate grave

Edvin Sugarev, poet şi deputat, figură emblematică pe timpul mişcării anti-comuniste din Bulgaria, a fost transportat de urgenţă la spital în Sofia, după o lunga perioada de grevă a foamei pe care o face în semn de protest împotriva actualului guvern, informează miercuri agenţia ANSA.
Protestari tinand drapelul Uniunii Europene in timpul unui protest antiguvernamental, 14 iulie 2013, in Sofia, Bulgaria. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.07.2013

Edvin Sugarev, poet şi deputat, figură emblematică pe timpul mişcării anti-comuniste din Bulgaria, a fost transportat de urgenţă la spital în Sofia, după o lunga perioada de grevă a foamei pe care o face în semn de protest împotriva actualului guvern, informează miercuri agenţia ANSA.

De 23 de zile, Sugarev refuză să se alimenteze. El solicită astfel demisia premierului Plamen Oreşarski, al cărui guvern este susţinut de socialişti şi de partidul din minorităţii turce, cu acordul ultra-naţionaliştilor din Ataka.

Activistul Sugarev este un mare apărător al drepturilor omului. Pe 28 ianuarie, la Sofia, a avut loc o discuţie pe tema încălcării drepturilor omului în Bulgaria precum şi în China şi Tibet. Scopul forumului a fost acela de a îndrepta atenţia publică asupra persecuţiei la care sunt supuşi practicanţii Falun Gong şi asupra situaţiei din Tibet. Au fost discutate metodele diplomatice utilizate de regimul comunist chinez împotriva practicanţilor Falun Gong din Bulgaria, care sunt supuşi hărţuirii în propria lor ţară democrată. Drepturile acestora sunt limitate de oficialii bulgari care, în loc să protejeze democraţia şi libertatea, servesc interesele unui regim comunist.

“In China, drepturile omului sunt încalcate în permanenţă, lucru care există de mult timp şi care e dovedit”, a spus Edvin Sugarev, poet bulgar, jurnalist, fost membru al celei de-a VII-a Mari Adunări Naţionale, membru al Uniunii Forţelor Democratice şi fost ambasador al Bulgariei în India si Mongolia. Sugarev este un susţinător al autonomiei Tibetului.

Potrivit acestuia, ar trebui acordată o atenţie mai mare atitudinii altor ţări din lume faţă de o asemenea represiune. Potrivit lui Sugarev, în China nu este vorba despre încălcările libertăţii, ci despre principiile non-libertăţii, care sunt fixate în structura de stat. “Se ajunge la genocid”, a spus Sugarev. “Nu există nicio explicaţie pentru comerţul cu organe umane recoltate cu forţa din corpurile practicanţilor [Falun Gong]. Ce fel de ameninţare reprezintă budismul Tibetan sau practica Falun Gong pentru Partid sau pentru conducere?”, a întrebat Sugarev. El a subliniat faptul că este vorba despre distrugerea valorilor spirituale.

Potrivit lui Sugarev, pentru lumea din afara Chinei este normal să se vorbească despre Tibet, totuşi, chestunea devine sensibilă când e vorba de interese. Dacă agresorul e prea puternic şi influent, nimeni nu vrea să se certe cu el. Nimeni nu vrea să intre în conflict cu un dictator atât de mare precum China, cu scopul de a apăra drepturile omului. Putem simpatiza cu Tibetul, dar tăcuţi în solidaritatea civilă. Motivul fundamental e acela că China produce “totul” şi suntem obişnuiţi să preţuim mai mult acel “totul”, decăt morala şi libertatea.

În acest moment disidentul Sugarev se află în condiţii grave de sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor