Drepturile omului din China se discuta in Bulgaria
Pe 28 ianuarie, la Sofia, a avut loc o discutie pe tema incalcarii drepturilor omului in China, scopul forumului fiind acela de indreptarea atentiei publice asupra persecutiei la care sunt supusi practicantii Falun Gong si asupra situatiei din Tibet. Intalnirea a fost organizata de Asociatia bulgara Falun Dafa, in cooperare cu Comitetul Bulgar Helsinki (BHC) si a fost gazduita de Centrul Cultural Ceh din Sofia.
Dupa discutie, Centrul Cultural Ceh a facut o prezentare a filmului documentar “Prunul infloreste in zapada” (“Plum Blossoms in the Snow”). Filmul vorbeste despre persecutia la care sunt supusi sustinatorii Falun Gong din China si despre lupta pentru drepturile omului dintr-o tara totalitara.
Filmul face parte din festivalul de film “One World” si a fost difuzat inca o data, la Centrul Cultural Ceh, de catre organizatorii festivalului “One World” din Bulgaria. Acesta este un festival international de film care are drept tema drepturile omului si care e tinut in fiecare an in alta tara europeana.
Falun Gong este o practica traditionala, de origine chineza, ce imbunatateste starea fizica si mentala a individului. Consta in cinci exercitii de meditatie si o invatatura morala bazata pe principiile adevarului, bunavointei si tolerantei. Practicantii Falun Gong din China sunt persecutati de regimul comunist chinez incepand din anul 1999, cand regimul a interzis practicarea exercitiilor Falun Gong. In prezent, ele sunt practicate in mai mult de 80 de state din lume, printre care si Bulgaria.
Dupa rularea filmului, multi dintre spectatori au ramas pentru a participa la forum. Practicantii bulgari de Falun Gong au deminstrat cele cinci exercitii ale practicii. Multi dintre cei prezenti au dorit sa afle mai multe despre aceasta practica, despre persecutie sau sa-si arate sprijinul prin semnarea unei petitii care cerea incetarea persecutiilor asupra practicii Falun Gong din China.
Forumul a durat aproximativ doua ore. Practicanta bulgara de Falun Gong Ekaterina Popova a facut o prezentare a practicii si a vorbit despre persecutia din China.
Ea a explicat constatarile raportului emis de David Matas si David Kilgour, care au furnizat dovezi solide in legatura cu afirmatiile potrivit carora unora dintre practicienii Falun Gong in China li s-au recoltat fortat organele interne cand inca se aflau in viata. Popova a vorbit si despre decizia Comisiei ONU pe probleme de Tortura, care in noiembrie 2008 a cerut o investigatie internationala asupra informatiilor despre recoltarea pe viu a organelor interne, precum si incetarea imediata a represiunii impotriva practicantilor Falun Gong.
Din cauza metodelor diplomatice utilizate de regimul chinez, practicantii Falun Gong din Bulgaria sunt supusi hartuirii in propria lor tara democrata, a declarat Popova. Ea a spus ca drepturile lor sunt limitate de oficialii bulgari care, in loc sa protejeze democratia si libertatea, servesc interesele unui regim comunist. Popova a mai adus in discutie si sustinerea de care se bucura Falun Gong din partea oamenilor din intreaga lume, iar apoi a dat cuvantul presedintelui Comitetului Bulgar Helsinki, Krassimir Kanev.
“Nu exista independenta judiciara in China, iar dictatura reduce orice fel de opozitie politica sau de alta natura”, a spus Krassimir Kanev. Conform acestuia, numarul executiilor din China este secret de stat si, in plus, nici nu exista o evidenta a ceea se intampla de fapt, cu exceptia informatiilor “fabricate” de regim.
Presedintele BHC a vorbit despre lipsa libertatii cuvantului si a expresiei. A dat ca exemplu arestarea jurnalistilor si avocatilor pe drepturile omului si cetatenilor care au folosit internetul pentru a-si exprima opinia pe probleme politice.
Kanev a reamintit promisiunile regimul chinez in legatura cu libertatea, din timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, promisiuni care nu au fost respectate. “Pentru grupurile care au inaintat petitii in sprijinul diverselor cauze, precum Falun Gong si sustinatorii din Tibet, cenzura s-a intensificat”, a spus Krassimir Kanev. El a adaugat ca li se restrictionase atunci chiar si dreptul de a calatori intre orase, numai pentru a nu ajunge in locurile in care se tineau competitiile.
Ca exemplu, Kanev a vorbit despre cazul lui Hu Jia, care a fost arestat si incarcerat din cauza opiniilor lui si a apararii drepturilor omului din China. Hu Jia a primit in decembrie 2008, din partea Parlamentului European, Premiul Sakharov pentru Libertatea de Gandire tocmai pentru eforturile sale de imbunatatire a drepturilor omului in China. Potrivit lui Kanev, cele mai mari ofense comise de regimul totalitar chinez sunt asociate cu incalcarea libertatii religiei si credintei.
“In China in permanenta sunt incalcate drepturile omului, lucru care exista de mult timp si care e dovedit”, a spus Edvin Sugarev, poet bulgar, jurnalist, fost membru al celei de-a VII-a Mari Adunari Nationale, membru al Uniunii Fortelor Democratice si fost ambasador al Bulgariei in India si Mongolia. Sugarev este un sustinator al autonomiei Tibetului.
Potrivit acestuia, ar trebui data o atentie mai mare atitudinii altor tari din lume fata de o asemenea represiune. Potrivit lui Sugarev, in China nu este vorba despre incalcarile libertatii, ci despre principiile non-libertatii, care sunt fixate in structura de stat din China. “Se ajunge la genocid”, a spus Sugarev. “Nu exista nici o explicate pentru comertul cu organe umane recoltate cu forta din corpurile practicantilor. Ce fel de amenintare reprezinta budismul Tibetan sau practica Falun Gong pentru Partid sau pentru conducere?”, a intrebat Sugarev. El a subliniat faptul ca este vorba despre distrugerea valorilor spirituale.
“Mai mult de un million de tibetani au murit din cauza represiunii comuniste din Tibet”, a continuat Edvin Sugarev. El a adaugat ca acest lucru se intampla sub ochii intregii lumii si s-a intrebat cum poate lumea sa asiste la o asemenea barbarie fara seaman. Sugarev a spus ca raportul lui Kilgour si Mattas l-a marcat adanc. A citat cateva dintre dovezile celor doi canadieni: oamenii erau taiati cand inca mai traiau, iar apoi trupurile le erau incinerate pentru a indeparta orice dovada.
Potrivit lui Sugarev, pentru lumea din afara Chinei este normal sa vorbeasca despre Tibet, totusi, intrebarea devine sensibila cand e vorba de interese. Daca agresorul e prea puternic si influent, nimeni nu vrea sa se certe cu el. Nimeni nu vrea sa intre in conflict cu un dictator atat de mare precum China, cu scopul de a apara drepturile omului. Putem simpatiza cu Tibetul, dar tacuti in solidaritatea civila. Motivul fundamental e acela ca China produce “totul” si suntem obisnuiti sa pretuim mai mult acel “totul”, decat morala si libertatea.
Discutia a fost ascultata de una dintre cele mai mari figure populare culturale din Bulgaria, cantaretul Kalki, care este si sustinator al Tibetului autonom. “Mai mult de 1.500 de manastiri si pergamente budiste antice au fost distruse in Tibet, in timpul Revolutiei Culturale de catre regimul comunist. Este trist si greu de explicat de ce mass media si politicienii inchid ochii in fata acestor lucruri”, a declarat Kalki.
“Un numar inspaimantator de mare de oameni — milioane de sustinatori Falun Gong — sunt considerati si etichetati ca fiind dusmani politici ai regimului comunist, chiar daca Falun Gong nu are nici o legatura cu politica”, a spus Emil Koen, jurnalist si reprezentant al BHC. El a mentionat in timpul discutiei, esecul incercarii Asociatiei Bulgare Falun Gong de a prezenta spectacolul orchestrei Divine Performing Arts Shen Yun, in martie 2008. Spectacolul prezinta cultura traditionala chineza. Incercarea a esuat din cauza interventiei ambasadorului chinez in Bulgaria si a cauzat un scandal politic.
Kremena Krumowa, presedinta Asociatiei Bulgare Falun Gong, a vorbit si despre incercarile de a aduce spectacolul pe scenele bulgare. Ea a mentionat rezolutia semnata de Parlamentul European, in luna ianuarie a acestui an pentru reluarea difuzarii singurei televiziuni in limba chineza pe care guvernul comunist chinez nu reuseste sa o cenzureze, New Tang Dynasty TV (NTDTV), dar al carei semnal fusese inchis de compania de sateliti Eutelsat, din cauza presiunii regimului de la Beijing.
Krumowa le-a vorbit spectatorilor despre intalnirile dintre practicantii Falun Gong si reprezentantii guvernului sau ai autoritatilor locale. Guvernul bulgar inca nu si-a extins in mod oficial sprijinul pentru Falun Gong, asa cum au facut-o deja tari ca Australia, Canada, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii.