Bulgaria: Conservatorii au câştigat alegerile, dar ar putea rămâne în opoziţie (presă)
alte articole
Partidul de centru-dreapta GERB a câştigat alegerile parlamentare de duminică din Bulgaria, dar are toate şansele să rămână în opoziţie, comentează, luni, presa de la Sofia.
Potrivit primelor rezultate oficiale comunicate luni, după numărarea a 69 % din voturi, partidul fostului premier Boiko Borisov a obţinut 31,4 % din voturi. Partidul Socialist Bulgar (BSP) s-a clasat pe poziţia a doua, cu 27,4% din voturi, urmat de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS, a minorităţii turce) - 9,2% şi Partidul naţionalist Ataka, cu 7,6%.
GERB a câştigat alegerile, dar este în izolare şi i-ar fi foarte greu să formeze un guvern, scrie Standart. De aceeaşi părere este şi analistul Marcela Abraşeva care afirmă pentru 24 Ceasa că după tensiunea din campania electorală este greu de crezut că vreuna dintre celelalte trei partide ar intra într-o alianţă cu GERB. Mai probabil este ca BSP şi DPS să formeze un guvern.
Ziarul Monitor al căruia proprietar este parlamentarul din DPS, Delian Peevski, titrează 'BSP şi DPS, cu majoritate parlamentară - GERB în opoziţie, nici Ataka nu doreşte să intre într-o coaliţie cu acesta'.
'Alegerile s-au terminat, criza continuă', titrează Sega. GERB este cea mai mare forţă politică, dar nu poate guverna, comentează ziarul. În noaptea de după alegeri, BSP, DPS şi Ataka au anunţat că în mod categoric nu vor intra într-o alianţă cu GERB, cele trei partide lăsând să se înţeleagă că sunt dispuse să discute una cu cealaltă despre formarea unui guvern. Reprezentanţii GERB au declarat de asemenea că pot discuta cu DPS şi Ataka, dar nu şi cu socialiştii pentru formarea unei majorităţi guvernamentale.
'Ne vom asuma răspunderea pentru formarea unui guvern', a spus liderul socialiştilor Serghei Stanişev. În primele ore ale zilei de luni, Stanişev a îndemnat GERB să renunţe la mandatul pentru formarea unui guvern care, potrivit Constituţiei, ar trebui înmânat de preşedintele Rosen Plevneliev celui mai mare partid. În opinia lui Stanişev, prin gestul de renunţare din partea GERB se va economisi timp. Conform Constituţiei Bulgariei, în cazul în care cel mai mare partid nu reuşeşte să formeze un guvern, mandatul este înmânat celui de al doilea. După trei încercări eşuate, trebuie organizate alegeri anticipate.
'Încă de astăzi (luni) începem consultările pentru elaborarea unui program pentru ieşirea Bulgariei din criză', a mai spus Stanişev. El a criticat modul în care au fost organizate alegerile parlamentare, apreciind că, dacă n-ar fi fost fraudele electorale, GERB ar fi ieşit pe locul doi.
Liutvi Mestan, liderul partidului etnicilor turci, a declarat că exclude orice formă de colaborare cu GERB. În opinia sa, noul guvern ar trebui să fie de experţi şi să reprezinte şi interesele bulgarilor care au votat cu partide ce nu au intrat în parlament.
Liderul partidului Ataka, Volen Siderov, a declarat la rândul său că formaţiunea sa este dispusă la negocieri. 'Suntem dispuşi la negocieri. Dacă cineva este decis să facă cele necesare pentru Bulgaria, va primi sprijinul nostru', a afirmat Siderov. El a precizat însă că nu va face alianţă cu GERB. În opinia naţionalistului, printre primii paşi ai noului guvern trebuie să figureze alungarea monopolurilor străine şi renaţionalizarea sectoarelor din economie prin care banii bulgarilor se scurg în străinătate. Într-o conferinţă de presă ţinută luni dimineaţa, Siderov a respins acuzaţiile că ar fi rasist, afirmând că rasişti sunt cei care se uită cu dispreţ la bulgari şi consideră că ei au o productivitate de 10 ori mai mică faţă de europenii din Vest.