Bugetul Capitalei "dat la lei". Peste 5,6 milioane alocate studiului privind extinderea Zoo Băneasa
alte articole
Studiul pentru extinderea Grădinii Zoologice din Băneasa scoate nu mai puţin de 5,63 milioane de lei din bugetul Primăriei Capitalei (PMB), informează sursazilei.ro.
Firma care va realiza proiectul de extindere a Zoo Băneasa a fost desemnată în urma unei licitaţii restrânse accelerate, organizată de Administraţia Grădina Zoologică şi câştigată de asocierea formată din CMS Internaţional INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans, altminteri sigurul ofertant.
Estimarea iniţială a contactului pentru realizarea proiectului Bioparc, care include „Planul colecţiei de animale, master plan şi arhitectură specifică zoo” era de 5,645 milioane de lei, iar asocierea CMS Internaţional INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans, a câştigat licitaţia cu 15.000 de lei mai puţin faţă de evaluarea specialiştilor din PMB. Aşadar, Primăria Capitalei, prin Adminstraţia Grădina Zoologică, va plăteti 5,63 milioane de lei pentru proiect.
Potrivit anunţului de licitaţie, contractul prevede:
- determinarea, prezentarea şi proiectarea generală a zonelor şi a habitatelor propuse a fi create în cadrul Bioparcului prin raportare la specificul zonei şi a animalelor incluse, la planului de vegetaţie adaptată pentru zona propusă
- descrierea şi proiectarea generală a planului de circulaţie al vizitatorilor şi personalului
- descrierea şi proiectarea generală a zonelor de intrare – ieşire prin identificarea, descrierea şi proiectarea tuturor elementelor componente şi a parcării.
- identificarea, prezentarea şi proiectarea generală a facilităţilor pentru vizitatori – construcţii şi zone destinate vizitatorilor şi a zonelor administrative.
- elaborarea Planului Colecţiei de Animale – identificarea şi prezentarea animalelor din punct de vedere al comportamentul social al animalului, adaptabilitatea acestuia la mediul amplasamentului, şi conservarea speciilor care vor fi incluse în cadrul Bioparcului.
În prezent, Grădina Zoologica ocupă un spaţiu de aproximativ 6 hectare şi urmează să fie extinsă în Pădurea Băneasa, cu 57 de hectare, potrivit b365.ro. Consultantul este cel care stabileşte zona extindere şi de asemenea, stabileşte numărul de animale iar banii pentru consutanţă şi proiectare vin de la bugetul Primăriei Capitalei.
Reamintim în context că proiectul extinderi grădini zoologice în Pădurea Băneasa este privit cu scepticism de activiştii de mediu. Potrivit lui Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica, asupra Grădinii Zoologice de la Băneasa s-au pus constant presiuni "imobiliare", în prezent, "grija" faţă de animale este speculată pentru a justifica un nou tun pe bani publici.
După ce în zona Băneasa au început să se construiască masiv vaste suprafeţe de vegetaţie fiind defrişate pentru a face loc cartierelor rezidenţiale, au început şi presiunile mafiei imobiliare. Potrivit lui Dan Trifu, s-au făcut presiuni pentru falsificarea anumitor documente, astfel încât gradina zoologică să fie desfiinţată, căci mirosul animalelor deranja.
Cum acest demers a eşuat, s-a încercat inclusiv relocarea grădinii la coada Lacului Morii, pe un teren aparţinând Primăriei Chiajna, însă proiectul a fost contramandat, graţie organizaţiilor de mediu care au explicat că relocarea va pune în pericol unele animale, recrearea habitatului în care acestea să îşi ducă viaţa putând dură şi 20 de ani.
De bine ce a rămas pe loc, neatinsă de atacurile rechinilor imobiliari, Grădina Zoologică a devenit un punct de interes numai bun de speculat. Primăria Capitalei a anunţat extinderea grădinii zoologice în Pădurea Băneasa, pe o suprafaţă de 57,2 ha, idee nu foarte agreată de ONG-uri.
Deşi crearea, pentru animale, a unui habitat cât mai aproape de cel natural este un deziderat pe care ecologiştii îl aprobă fără rezervă, extinderea Zoo în pădurea din faţa ei nu este privită cu ochi buni. Pe terenul alocat proiectului vor fi amenajate nu doar habitate pentru animale, ci şi unităţi de cazare pentru vizitatori, unităţi de alimentaţie publică, spaţii de agrement, tiroliene etc., care ar urma sa ocupe nu mai puţin de 25.000 mp.
De altfel, dacă ne uităm la cifre, transformarea Pădurii Băneasa în Bio Park Zoo pare mai degrabă o afacere decât un proiect care să pună preţ pe binele animalelor. Din 104 milioane de euro, cât va costa proiectul, doar 47 de milioane de euro sunt destinaţi amenajării terenului şi creării habitatului necesar fiecărei specii. În rest, 4 milioane de euro merg în proiectul tehnic, 28 de milioane de euro vor fi băgaţi în utilităţi, instalaţii, căi de acces, infrastructură etc. (de care vor beneficia finalmente dezvoltatorii imobiliari din zonă), iar alte 20 de milioane vor fi alocate construiri de spaţii administrative, logistice şi medicale, toate aceste obiective care ţin de orice numai de protecţia animalelor nu. Desigur, pentru construirea acestora vor fi tăiaţi nenumăraţi copaci.
Potrivit cotidianului Puterea, atractivitatea apartamentelor de lux din Băneasa a crescut rapid odată cu veştile despre Bio Park, iar terenurile proprietate privată din împrejurimi au început să se vândă odată cu promisiunea tacită a Primăriei Capitalei de a dezvolta infrastructura din zonă, pe bani din fonduri structurale.