Diplomaţia ursului panda se loveşte de o Belgie divizată
China a făcut cadou Belgiei doi urşi panda pentru a fi îngrijiţi într-o grădină zoologică din această ţară, dar alegerea unui oraş francofon a suscitat indignarea oraşului Anvers, puterea economică a Flandrei, care aspiră la rândul lui să ofere găzduire preţioaselor animale, informează ziarul El Pais.
Controversa a ajuns până la premierul belgian, socialistul francofon, Elio di Rupo. Opoziţia îl acuză de parţialitate pentru a fi ales o grădină zoologică din apropiere de Mons, în partea valonă a ţării, în aproapiere de frontiera cu Franţa, unde Di Rupo şi-a început cariera politică ca primar la începutul anilor 2000. Cabinetul său a invocat însă un argument tehnic: grădina zoologică Pairi Daiza şi-a prezentat prima oficial candidatura pentru a-i primi pe cei doi urşi, în timp ce parcul zoo din Anvers nu a făcut acest lucru.
'Guvernul a prezentat candidatura existentă, cea a grădinii zoologice Pairi Daiza, şi ar fi făcut la fel dacă Anvers şi-ar fi prezentat propria candidatură înainte', a declarat purtătorul de cuvânt al primului ministru. Oficialul a încercat să minimalizeze încărcătura politică a episodului, argumentând că negocierea implică guvernul chinez şi compania care gestionează grădina zoologică a oraşului, iar executivul federal acţionează doar ca mediator.
Incidentul ilustrează genul de controverse de factură naţionalistă, într-o ţară cu o diviziune foarte pronunţată între flamanzii bogaţi din nord şi valonii mai săraci din sud. Naţionalismul flamand, al cărui laborator a fost Anversul în ultimii ani, simte că organizarea federală a Belgiei transferă prea multe bunuri Valoniei, în ceea ce consideră a fi un exces de solidaritate.
Această retorică ia amploare, pe măsură ce se apropie în mai anul viitor scrutinul considerat 'mama tuturor alegerilor', când vor coincide alegerile generale cu cele regionale şi europene. Prin urmare orice incident, oricât de îndepărtat de lumea politică, se transformă într-un subiect de polemică.
Este ceea ce s-a întâmplat şi cu urşii panda, un simbol al păcii şi al diplomaţiei între ţări. Probabil că premierul chinez, Li Keqiang, care a negociat cadoul direct cu omologul său belgian, Di Rupo, nu şi-a putut imagina vâltoarea pe care o va declanşa în Belgia. Prezenţa urşilor panda în afara Chinei este un lucru excepţional. Doar 16 grădini zoologice se pot laudă cu o pereche de astfel de urşi gigant. Împrumutul - pentru că nu este chiar un cadou - se negociază la cel mai înalt nivel. După mai multe contacte anul trecut între Li Keqiang, Di Rupo şi regele Belgiei, o delegaţie condusă de primul ministru belgian s-a deplasat la Beijing pentru a perfecta transferul.
Însă naţionaliştii flamanzi, învingători la ultimele alegeri generale şi în pofida refuzului lor de a face parte din actualul executiv integrat din opt partide, fac tot posibilul pentru ca venirea urşilor panda în ţară să nu fie considerat un succes politic pentru Di Rupo. Deputata Zuhal Demir, de la partidul naţionalist flamand N-VA, vrea să-l interpeleze pe primul ministru la întoarcerea sa din China.
Lectura politică este inevitabilă. Preşedintele N-VA, Bart de Weber, este şi primar al Anversului. Iar politica sa populistă, precum cea de a-i obliga pe imigranţi să plătească mai mult pentru cardul de identitate sau de a învăţa limba olandeză (flamandă) pentru a avea acces la serviciile sociale ar putea să-i aducă la alegerile din mai anul viitor multe voturi partidului său şi putea să formeze guvernul.