Budapesta anunţă că a încheiat un acord cu Belgradul şi Moscova privind un nou oleoduct pentru petrolul rusesc

Peter Szijjarto (Facebook / szijjarto.peter.official)
Redacţia
22.07.2025

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat încheierea unui acord cu „colegii sârbi şi ruşi” privind construirea unui nou oleoduct între Serbia şi Ungaria, cu scopul de a consolida importurile de ţiţei rusesc – tocmai în momentul în care UE ia măsuri pentru a exclude definitiv Kremlinul de pe piaţa sa energetică, potrivit Euractiv.

Într-o postare provocatoare pe reţelele sociale, publicată luni, Szijjarto a acuzat că eforturile continue ale UE de a interzice importurile de combustibili fosili din Rusia au dus la creşterea preţurilor la energie, afirmând că acestea au ajuns de „câteva ori” mai mari decât în alte părţi ale lumii.

„Şi acest lucru nu este de mirare, având în vedere că Bruxelles-ul demontează cu forţa legăturile energetice, interzice sursele de energie ruseşti şi blochează rutele de aprovizionare”, a scris Szijjarto pe reţelele sociale.

Măsura vine în contextul în care UE încearcă activ să oprească importurile rămase de gaz rusesc – fluxuri care, deşi au fost reduse substanţial de la invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, încă asigură venituri considerabile pentru războiul neprovocat al Kremlinului împotriva Ucrainei.

Legiuitorii negociază în prezent o propunere de interzicere completă a importurilor de gaz rusesc până în 2027. Negociatorul principal al Parlamentului European insistă, de asemenea, să se extindă interdicţia la petrolul transportat prin conducte, precum şi să se avanseze termenul limită.

Anunţul de la Budapesta a fost făcut după o videoconferinţă între Szijjarto, viceministrul rus al Energiei, Pavel Sorokin, şi ministrul sârb al Energiei, Dubravka Đedović, a raportat agenţia de ştiri controlată de stat MTI.

Conducta propusă ar putea fi operaţională încă din 2027, deşi au fost furnizate puţine detalii despre natura acordului cu Moscova şi Belgrad.

Într-un clip video inclus în raport, Szijjarto – al cărui guvern, condus de premierul Viktor Orban, a făcut din plafonarea facturilor la energie un element cheie al campaniei electorale – şi-a reiterat criticile la adresa politicii energetice a UE.

„Nu vom permite acest lucru. Vom construi conducte şi vom deschide noi surse de aprovizionare, menţinând astfel cele mai mici facturi la energie din Europa pentru poporul maghiar”, a declarat Szijjarto.

Conform statisticilor recente, gospodăriile maghiare au cele mai mici facturi la gaz din UE, cu 3,20 euro pe 100 kwh, comparativ cu 16,71 euro în Ţările de Jos şi 18,93 euro în Suedia.

Ungaria şi Slovacia vecină au obstrucţionat în repetate rânduri încercările UE de a impune sancţiuni economice asupra petrolului şi gazelor ruseşti, pentru care este necesară unanimitatea tuturor celor 27 de state membre ale UE. Cu toate acestea, pachetul REPowerEU, care se află în prezent în negociere între guverne şi Parlamentul European, ar necesita doar o majoritate calificată pentru a fi adoptat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor